Amazon Alexa okosotthon

Amazon Alexa okosotthon

Az Amazon Alexa hangasszisztens (voice assistant) és az Echo rendszer számos hasznos lehetőséget kínál az okosotthonra vágyók számára. Telepítése és használata egyszerű, funkcióinak száma pedig évről évre nő. Az pedig, hogy mindezt mennyire használjuk ki, csak az egyedi elképzeléseinken, a kompatibilis eszközeinken és az okosotthon tervezésén múlik. Ebben a cikkben összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat az Amazon rendszeréről!

Mi az az okosotthon? Okosotthon alatt olyan komplex rendszert értünk, amellyel a háztartás legtöbb eleme automatizált és távolról vezérelhető. Egy megfelelően telepített okosotthon-rendszer szinte láthatatlanul segíti mindennapi életünket.

Mi az az Amazon Alexa és az Amazon Echo?

A legtöbb modern okosotthon alapvető eszköze egy okoshangszóró, ami az első feltételezés ellenére nem csupán zenehallgatásra alkalmas. Sokkal inkább a benne rejlő hangasszisztens miatt érdekes.

Az Amazon Alexa nem más, mint az Amazon által kifejlesztett virtuális asszisztens, egy olyan mesterséges intelligencia, amit az Amazon Echo készülékekbe integráltak.

Tehát előbbi egy olyan hangasszisztens, mint a konkurens Apple Siri, a Google Asszisztens, a Microsoft Cortana vagy a Samsung Bixby. Utóbbi pedig egy internetre csatlakoztatott hangszóró.

Vezérlés, irányítás

Az Amazon tehát a hangasszisztensre épülő okosotthont az Echo hangszórókra tervezte. Az irányításához csak ki kell ejtenünk az Alexa (vagy “Computer”) nevet, ami folyamatos kapcsolatban van az Amazon Cloud-dal.

Az Echo eszközök két kategóriába sorolhatók be:

 • Okos hangszórók: ide tartoznak a klasszikus Echo és az Echo Dot modellek, de más gyártók okos hangszórói is támogatják Alexát, például a Bose, a Sonos, a Marshall vagy a Harman Kardon.
 • Okos, érintőkijelzős eszközök: ide tartoznak az Echo Show modellek, de több más gyártó érintőkijelzős tabletjét is használhatjuk, például a Facebook-ét vagy a Lenovo-ét.

Az Echo modelleken 4 nyomógomb található: kettővel a hangerőt szabályozhatjuk, az egyikkel Alexát kapcsoljuk be, míg a negyedik gombbal letiltható a mikrofon, így biztosak lehetünk abban, hogy Alexa nem hallgatózik.

Alexával az Amazon Fire TV (az Amazon Chromecast megoldása) is tökéletesen együtt működik, és általa a legtöbb népszerű streaming szolgáltatás elérhető. Nem meglepő módon a Prime és az Amazon Music is.

Természetesen nem csak hangalapú irányításra van lehetőségünk, hanem okostelefonnal, tablettel és távirányítóval is vezérelhetők az egyes okos kiegészítők.

Az Amazon Alexa és az Echo működése, funkciói

Az Amazon ökoszisztéma beüzemeléséhez feltétlenül szükség van wifi-hálózatra és egy okostelefonra vagy tabletre. Az első beállításokat az Amazon fiókban kell elvégezni.

A hangutasítások az interneten, méghozzá az Amazon felhőszolgáltatásán (Amazon Cloud) futnak keresztül, így teljesülnek az elhangzott parancsok. Nézzük meg, hogy mire is képes! Mutatjuk az egyes funkciókat:

 • Okosotthon vezérlése: Alexa, mint hangasszisztens többféle okosotthon-rendszerbe is integrálható. Általa vezérelhetővé és automatizálhatóvá válik az összes kompatibilis eszköz. Az Amazon rengeteg hangszórót, fényforrást, termosztátot, konnektort, kapcsolót, kamerát és egyéb eszközt támogat. A rutinok segítségével kialakíthatjuk saját parancsainkat is, ami által több művelet valósulhat meg egy időben.
 • Produktivitás: különböző értesítések, időzítők, naptár és email funkciók is elérhetők Alexa segítségével.
 • Bevásárlás: hangutasítások kiadásával bevásárlólistát készíthetünk, de az Amazonon bonyolított online rendeléseinket is nyomon követhetjük (habár itthon ez a funkció egyelőre nem kimondottan hasznos, mert kevesen rendelnek Amazonról).
 • Szórakozás: megkérhetjük Alexát, hogy játssza le a kedvenc zenéinket (akár multi-room megoldással), kapcsolja be a rádiót, indítson el egy filmet, egy videót vagy egy podcast műsort. Az Alexa szolgáltatáson keresztül már játékok is elérhetők.
 • Kommunikáció, információ: Alexa naprakész a hírekkel és az általános gyakran feltett kérdésekkel kapcsolatban is segít nekünk. Megtudhatjuk milyen idő várható, kell-e aznap esernyőt vinni magunkkal vagy mikor fog lemenni nap.
 • Család funkciók: Alexa segítségével könnyedén kommunikálhatunk családunkkal és barátainkkal, de szülői felügyelet is beállítható. Az Alexa Together szolgáltatásra történő előfizetéssel szeretteinkre is jobban odafigyelhetünk.

A hangasszisztensnek, vagyis Alexának köszönhetően tehát számos lehetőség áll rendelkezésünkre. Ha még jobban személyre szeretnénk szabni, akkor akár a nevét is megváltoztathatjuk. A lényeg azonban a funkcionalitásában rejlik. Az egyszerű információk kinyerésén kívül összeköthetjük kompatibilis háztartásunkban rejlő eszközeinkkel, hogy egyszerűen, egy-egy paranccsal vezérelhessük azokat.

Tehát az integrációs lehetőségek száma széles körű. Az okostávirányító, a LED-fényforrások, a riasztórendszerek vagy akár a világítás is vezérelhető a kompatibilis eszközökkel. Alexa segítségével vezérelhetjük a Chameleon, Loxone és Zipato alapú okosotthon-rendszereket is.

A hangasszisztens magyar nyelven sajnos még nem elérhető, de angolul, németül, franciául és akár spanyolul is kommunikálhatunk vele.

Felhasználókezelés

Az Alexa rendszere számos okoseszközhöz párosítható és használható, az ökoszisztéma így akár Apple vagy Android alapú termékekhez is kialakítható. A felhasználókezelést az Amazon Household szolgáltatáson keresztül érhetjük el. Írjuk be az adott családtag nevét és elérhetőségét, majd hívjuk meg a csatlakozásra. Az elfogadást követően már ők is távolról vezérelhetik az okosotthont.

Az Amazon Alexa előnyei és hátrányai

Az Amazon bár az online vásárlásokat forradalmasította, az okosotthonok terén is igyekszik maradandót alkotni. A megoldásra a következő szempontok mind igazak:

 • Alexa nem ért és nem is beszél magyarul, de minimális angol nyelvtudással könnyen szót érthetünk vele.
 • Több szolgáltatás nem használható magyarországi lokációval, például a hangalapú vásárlás vagy a Spotify. Ha ezeket a szolgáltatásokat, applikációkat használni szeretnénk, módosítani szükséges a lokációnkat.
 • Nincs Google integráció.
 • Az Echo termékek méretet meghazudtoló hangminőséget produkálnak. A hangfelismerés gördülékenyen működik.
 • Az Alexa alapú rendszer könnyen bővíthető később is, a beszerezhető termékek korrekt árszabásúak.
 • A Skills telepítésével harmadik fél által gyártott kiegészítők is használhatóvá válnak.
 • Az Amazon Echo kihangósítóként és átbeszélőként is működik, legyünk bárhol a világon üzenhetünk annak, aki az Echo közelében tartózkodik.
 • A Guard funkcióval Alexa képes figyelni a szokatlan hangokat (pl. ablaktörés), és azonnal értesítést küld.

Kinek ajánlott?

Az Amazon Alexa tökéletes alternatíva azoknak, akik egy belépő szintű okosotthon rendszer kiépítésén gondolkodnak. Kisebb felújításoknál, az eszközök okosításánál is jó szolgálatot tehet vagy akár nagyobb beruházásoknál is.

Amazon Alexa alapú okosotthon-rendszer kialakítása

Ha szeretnéd testközelből megtapasztalni az Amazon okosotthon nyújtotta előnyöket, mi segítünk megtervezni és kivitelezni maximálisan az igényeidhez szabva.

Amennyiben elakadsz vagy további információkra van szükséged, a legjobb okosotthon rendszerekről szóló cikk segít az eligazodásban.

További kérdés esetén pedig a SmartBuild szakértő kollégái lesznek segítségedre!

Legegyszerűbben telefonon és elektronikus formában léphetsz velünk kapcsolatba. Csak kattints az alábbi gombra és kérj árajánlatot!