Apple HomeKit okosotthon

Apple HomeKit okosotthon

A grandiózus Apple vállalatot aligha kell bemutatni bárkinek is. A prémium számítástechnikai eszközeiről és az egyszerű, de professzionális operációs rendszereiről híres tech gyártó természetesen az okosotthonok piacáról sem szeretne kimaradni. Az elmúlt években pedig az egyik legjobb okosotthon keretrendszer megalkotásán is serényen dolgoztak. Ez az Apple HomeKit.

Mi az az okosotthon? Okosotthon alatt olyan komplex rendszert értünk, amellyel a háztartás legtöbb eleme automatizált és távolról vezérelhető. Egy megfelelően telepített okosotthon-rendszer szinte láthatatlanul segíti mindennapi életünket.

Mi az az Apple HomeKit, és miért jó?

Az Apple HomeKit egy olyan rendszer, ami különféle okos otthoni eszközeinket képes egymással csatlakoztatni. A vezérlésüket pedig a Home (magyarul Otthon) applikációval és a Siri-nek keresztelt hangasszisztenssel érhetjük el. A rendszer használata tökéletesen illeszthető Apple ökoszisztémába egy új és modern okosotthon megteremtéséhez.

Jelenleg ez az egyik legnépszerűbb okosotthon rendszer annak ellenére is, hogy eléggé zárt rendszerben működik, ahogyan azt az Apple termékektől megszoktuk – ahogyan a kiváló minőséget is.

Az Apple HomeKit legfontosabb funkciói

Fontos tudni, hogy a HomeKit nem egy fizikai termék vagy egy egyszerű szoftver, sokkal inkább egyfajta keretrendszer. Segítségével összekapcsolhatjuk a HomeKit kompatibilis eszközöket, hogy elérjük a következő funkcionalitásokat otthonunkban:

 • Beléptetés: hazaérkezéskor nem kell már a hagyományos kulcscsomónkat megkeresnünk, már sokkal egyszerűbben is bejuthatunk otthonunkba, ha HomeKit kompatibilis zárakat telepítünk. Létezik már például wifis garázskapunyitó is.
 • Biztonsági funkciók: a nyitásérzékelőktől kezdve a biztonsági kamerákon át a zárakig számtalan olyan funkciót beépíthetünk, amelyek növelik a biztonságérzetünket, akkor is ha nem tartózkodunk otthon.
 • Világításvezérlés: akár az egész otthonunkat telepíthetjük olyan kapcsolókkal és fényforrásokkal, melyek HomeKit kompatibilisek.
 • Hőmérséklet és levegőminőség: HomeKit-be integrálható termosztátok, légkondícionálók, ventillátorok, légtisztítók és párásítók is elérhetők már a piacon.
 • Multimédia és szórakozás: routereket, okostévéket, hangszórókat is beállíthatunk az Apple ökoszisztémába.
 • Kültéri eszközök: nem csak az ingatlanban, de a kültéren is elhelyezhetünk okos eszközöket, legyen az egy okos videókamerás kapucsengő, redőnyök és árnyékolók, öntözőberendezés vagy a kültéri világítás. Mindez szintén irányítható az Otthon alkalmazással.
Apple Home alkalmazás kezelője egy iPhone-on

Az Apple HomeKit vezérlése, irányítása

Egy AppleHomekit alapú otthon vezérlésére több módszer is van. Az alábbiak közül megtalálhatjuk a számunkra legkényelmesebbet, de a lehetőségek kombinálásával kaphatjuk a legjobb felhasználói élményt.

 • HomePod: a HomePod az Apple saját fejlesztésű okos hangszórója, amit egyre inkább az otthon központjának szán. Elérhető belőle egy kedvezőbb árú változat is, ami HomePod Mini néven fut. A HomePod lelkét Siri adja, aki a “Hey Siri” parancssal hívható életre, majd hangutasításokkal vezérelhető.
 • Otthon (Home) applikáció: iOS, iPadOS és MacOS operációs rendszereken mind-mind elérhető a gyári applikáció, ahol elvégezhetjük az összes párosítást, a különböző szcenáriók beállítását, de természetesen manuálisan is vezérelhetjük az otthonunk funkcióit. Az Otthon alkalmazás a távoli elérést is biztosítja egy otthoni központ esetén, amire használhatunk HomePodot, iPadet vagy Apple TV-t. Fontos, hogy az otthoni központnak értelemszerűen mindig otthon kell lennie.
 • Automatizáció: úgy programozhatjuk be az okoseszközöket bizonyos szenzoroknak és kiegészítőknek köszönhetően, hogy azok a kívánt időpontban az igényeinknek megfelelően működjenek. A jelenetek segítségével egyszerre akár több kiegészítőt is vezérelhetünk. A funkció beállítása pedig egyszerű: az Otthon alkalmazásban csak koppintsunk a jobb felső sarokban található + gombra és válasszuk ki a „Szcenárió hozzáadása” lehetőséget. Ezt követően előzetes sablont is választhatunk vagy létrehozhatjuk egyedi beállításunkat.

Integrációk

Fontos tisztázni, hogy az Apple nem gyárt okosotthonba illeszthető termékeket, ő a keretrendszert (a hozzá tartozó magas előírásokkal) és a felhasználói élményt biztosítja. Ha egy terméken megtaláljuk a hivatalos “Works with Apple HomeKit” logót, akkor biztosak lehetünk abban, hogy integrálhatók otthonunkba. Ezek lehetnek például a következők:

 • Okos fényforrások, LED-lámpák (pl. Philips Hue, Xiaomi Yeelight, Nanoleaf)
 • Okosfűtés és termosztátok (pl. Tado, Honeywell, Netatmo)
 • Okosklíma (pl. Sensibo vagy Gree klíma HomeBridge programozás segítségével)
 • Okostévé (pl. LG)
 • Elektromos szerelvények (pl. Legrand)
 • Kamerák (pl. Logitech, Arlo, VOCOlinc, EufyCam, Eve)
 • Szenozorok (pl. Fibaro, LifeSmart)
 • Zárak (pl. Yale)
 • Videós kapucsengők (pl. Arlo)
 • Légtisztítók (pl. VOCOlinc)
 • Kapuk távvezérlése (pl. ismartgate)
 • Routerek (pl. Linksys)

Külön dicséretes, hogy az Apple hivatalos weboldalán keresztül is megtekinthetünk, de akár meg is vásárolhatunk bizonyos termékeket.

Felhasználókezelés

Az Apple HomeKit az Apple saját ökoszisztémáján belül tökéletesen működik, és könnyedén hozzáférést biztosíthatunk családtagjainknak is. A beállítások között válasszuk ki, hogy kit szeretnénk meghívni a rendszerhez. Ehhez meg kell adni az adott személy Apple ID azonosítóját, ezért értelemszerűen egy Androidos rendszerről nem fog működni a vezérlés.

Vezetékes és vezeték nélküli rendszer távoli eléréssel

Nincs okosotthon anélkül, hogy ne lehessen távolról elérni. Ezt természetesen az Apple HomeKit rendszere is tudja. A távoli vezérlés elérhető például okostelefonról (iPhone), tabletről (iPad) vagy számítógépről, laptopról (Mac) is.

Az Apple HomeKit előnyei és hátrányai

Az Apple márkanév sok mindenre garancia, de a napi használatban több hátránnyal is találkozhatunk. Nézzük meg mindkét oldalt:

A HomeKit előnyei:

 • A felhasználói felület modern, letisztult és nagyon könnyen kezelhető.
 • Az Otthon és a Parancsok alkalmazás magyar nyelven is elérhető.
 • A zártsága ellenére számos gyártó termékeivel csatlakoztatható, amelyek mind megfelelnek az Apple által felállított magas követelményeknek.
 • Az eszközök párosítása és az egyes jelenetek beállítása önállóan is könnyedén elvégezhető.
 • A HomeKit felismeri a meglévő kompatibilis kiegészítőket is, amelyek korábban más alkalmazással lettek beállítva.
 • Az Apple továbbá híres a megbízhatóságról és a biztonságról is, így adatvédelmi aggályaink egyáltalán nem lesznek.

A HomeKit hátrányai:

 • A HomeKit nem egy komplett okosotthon-rendszer, inkább annak csak egy kerete és felhasználói felülete. Ezért, ha komplett okosotthon-rendszert szeretnénk, integrálnunk érdemes más rendszerbe. Ilyen megoldást érhetünk el például a Chameleon Smart Home-al is.
 • A Siri hangasszisztens nem tud magyarul – ahogyan egyébként más hangasszisztens sem.
 • Az Apple termékek árkategóriában a prémium szegmenst képviselik, de ár-érték arányban kifizetődőek.
 • A HomeKit csak az Apple ökoszisztémán belül működik. A gyártó zárt rendszerét általában vagy nagyon szeretik a felhasználók vagy éppen ellenkezőleg. Utóbbi esetben valószínűleg inkább az Android alapú vagy nyílt forráskódú rendszerek lesznek a nekünk valók.

Kinek ajánlott?

Mindenkinek, aki kisebb-nagyobb felújításokat végezne a háztartásban vagy felokosítaná eszközeit. Új beruházások, építkezések során szintén ajánlott elgondolkodni a kialakításán.

Apple HomeKit alapú okosotthon tervezése és telepítése

Amennyiben Apple HomeKit okosotthon rendszert szeretnél, nincs más hátra, mint megbízható szakértői csapatot keresned. A SmartBuildnél segítünk megtervezni és kivitelezni az igényeidhez legjobban passzoló okosotthon rendszert.

Ha még nem vagy biztos a dolgodban, a legjobb okosotthon rendszerekről szóló cikkünk segít eligazodni a különböző lehetőségek között.

Elakadtál vagy további segítségre van szükséged? Keresd fel szakértőinket!

Legegyszerűbben telefonon és elektronikus formában léphetsz velünk kapcsolatba. Csak kattints az alábbi gombra és kérj árajánlatot!