Okos árnyékolásvezérlés

Árnyékolásvezérlés: egyszerű és okos megoldások

Ha árnyékolásvezérlésről van szó, a legtöbbször egy nyomógombos vagy rádióvezérlésű elektromos redőny jut az eszünkbe. Azonban manapság az árnyékolásvezérlés ennél jóval komplexebb terület: az egyszerűbb távolról is működtethető árnyékolásvezérléstől már akár különböző kényelmi funkciókkal ellátott teljes vagy félautomata árnyékolásvezérlés is elérhető a saját otthonunkban.

Árnyékolás automatizálása

Az árnyékolók vezérlése függetlenül az árnyékoló típusától az egyik leggyakoribb igény az okosotthont tervezők részéről. Ennek legfőbb oka, hogy a távoli elérésnek köszönhetően nem csak kényelmes, de az ingatlan hűtésének és fűtésének hatékonyságában is fontos szerepet játszhat, ezáltal pedig energiát és pénzt spórolhat meg nekünk.

Az árnyékolásvezérlés integrációja során, akár meglévő vagy új rendszerről beszélünk elérhetővé válik a redőnyök egyidejű mozgatása, illetve az automatizálás. Az árnyékolók mozgását az aktuális tevékenységünknek vagy napszaknak leginkább megfelelően tudjuk beállítani.

Például amikor elmész otthonról, automatikusan leengedi a redőnyöket, ha pedig hazaérsz, felhúzza. Az okos árnyékolásvezérlés képes alkalmazkodni a külső körülményekhez is, például észleli a különböző napszakok váltakozását ezáltal automatikusan tud a napsütés irányából árnyékolni, míg a többi helyiségben pedig indirekt természetes fényt enged be. Különböző szenzorokkal kiegészítve tehát az időjáráshoz is tud igazodni.

Redőnyvezérlés

A manuális, úgynevezett gurtnis redőny vezérlése egyre inkább az elavult megoldások közé tartozik. Manapság már nem szokatlan, hogy az elektromos redőnyvezérlésbe különböző automatizmusokat állítsunk be, a nem is olyan távoli jövőben pedig a technológiai térhódításának hála egyre inkább népszerű megoldás lesz. Felújítás, vagy építkezés esetén érdemes jövőtálló technológiát választani és már a tervezéskor elgondolkodni a redőnyök okosotthon rendszerünkbe történő integrációján.

A redőny az egyik legelterjedtebb árnyékoló, de köztük is vannak lényeges különbségek. A következő fajtákat különböztetjük meg:

  • Alumínium redőny: időtálló, biztonságos redőnyfajta, amit hőszigetelt kivitelben is gyártanak. Az alumínium sokkal szélesebb ablakfelületek redőnyözését is lehetővé teszi.
  • Műanyag redőny: a műanyag lamellákból készült redőny egy költséghatékony megoldás, de tartósságban alulmarad az alu változathoz képest.
  • Külső tokos redőny: népszerű megoldás, hiszen utólag is könnyen fel- és beszerelhető, nincs szükség új nyílászáróra vagy egyéb munkálatokra.
  • Vakolható tokos redőny: más néven beépíthető redőny, itt a redőny tokját a nyílászáró felett (sokszor a szigetelésben) helyezik el, így sokkal esztétikusabb egy külső tokos redőnyhöz képest.
  • Motoros redőny: egy gombnyomással vagy távirányító segítségével egyszerűen és gyorsan mozgathatjuk a redőnyöket. Az alumínium és a műanyag kivitel is motorizálható.

Tudtad? A nyomógombos vagy nyomókapcsolós elektromos redőnyök könnyedén okosíthatók, ezáltal pedig akár az okosotthon részévé tudnak válni.

Zsaluzia vezérlés

A zsaluzia manapság egyre elterjedtebb Magyarországon is. Legfőbb előnye a redőnnyel szemben, hogy a lamellák döntésével fokozatosan szabályozható az árnyékolás mértéke.

Amiért megéri zsaluziát használni:

  • Precíz fényerő szabályozás: a redőnyökkel szemben sokkal nagyobb skálán tudjuk szabályozni éppen mennyi fényt szeretnénk beengedni a szobába.
  • Esztétikai szempontok: a modern zsaluziák imponzánsak, feldobják a homlokzat megjelenését.

Okos árnyékolásvezérlés előnyei

Az okosotthon kialakítása során a redőnyök, zsaluziák vezérlésével tovább növelhetjük az otthonunk komfortszintjét, valamint az okos árnyékolásvezérlés megfelelő beállításával akár pénzt és energiát is megspórolhatunk. Egy hosszabb utazás során pedig a távoli elérésnek vagy a jelenlétszimulációnak köszönhetően pedig az otthonunk biztonságát is növelhetjük.

Az okos árnyékolásvezérlés kialakításának lépései

Ha megtetszett az okos árnyékolásvezérlés, vagy szeretnéd kipróbálni a való életben is szakembereink örömmel körbevezetnek az erre a célra kialakított demó lakásunkban, illetve akár segítséget tudunk nyújtani okos árnyékolásvezérlés tervezésében, valamint komplett kialakításában is. Legyen szó teljes, komplex okosotthon megtervezéséről, de akár egyes területek “felokosításában” is szívesen segítünk.

Az igények felmérését követően ajánlatot teszünk a leginkább ideális árnyékolásvezérlési rendszer telepítéséhez. Új okosotthon kialakításánál és komolyabb felújítások során érdemes a kezdetektől fogva együtt dolgozni szakértőinkkel. Az adott rendszer így megfelelően integrálható lesz a különböző eszközökkel.

Tekintsd meg a legmodernebb okosotthon megoldások palettáját!

Legegyszerűbben telefonon és elektronikus formában léphetsz velünk kapcsolatba. Csak kattints az alábbi gombra és kérj árajánlatot!