Chameleon, okosotthon magyar kézből

Chameleon Smart Home

Az okosotthon megoldások iránt egyre nagyobb az érdeklődés, azonban sokan még mindig nem komplett rendszerben, hanem részegységekben gondolkodnak. Egy-egy népszerű okoseszköz beszerzése még messze nem elegendő ahhoz, hogy az egész otthon rendszerként működjön. Egységes rendszerről beszélünk, ha az okoseszközeink egyből tudják mi a teendő: amikor hazaérünk a riasztó kikapcsol, a világítás magától működik és így tovább. A Chameleon pedig ebben az egységesítésben szeretne segíteni.

A Chameleon Smart Home olyan infrastruktúrát hoz létre a piacon, amely a legjobb rendszerekkel és eszközökkel integrálható.

Mi az az okosotthon? Okosotthon alatt olyan komplex rendszert értünk, amellyel a háztartás legtöbb eleme automatizált és távolról vezérelhető. Egy megfelelően telepített okosotthon-rendszer szinte láthatatlanul segíti mindennapi életünket.

Mi az a Chameleon okosotthon, és miért jó?

Több esetben falakba ütközhetünk, ha az okoseszközeink nem képesek egymással kommunikálni. A magyar fejlesztésű Chameleon Smart Home ennek a problémának a megoldására törekszik, és igazi 21. századi megoldást kínál. Olyan rendszerfüggetlen okosotthont biztosít, ami alkalmazkodik a következő generációs rendszerekhez. Mindemellett pedig az egyéni igények is szem előtt maradnak.

Egy komplett okosotthon-rendszer jellemzően egy felületről irányítható, fogadja a hangutasításokat, de leginkább akkor működik jól, ha helyettünk dolgozik. Automatikusan állítja a fűtést, a hűtést, a szellőzést, a világítást vagy épp az árnyékolókat.

A Chameleon egy olyan rendszerfüggetlen réteget képez, ami szabadon bővíthető és egyszerűsíthető, bármelyik gyártó termékeit is preferáljuk.

A Chameleon Smart Home legfontosabb funkciói

 • Hőmérséklet szabályozás: az okosfűtéssel akár helyiségenként is szabályozhatjuk a fűtést (és hűtést), de a szellőztetésről is automatizáció gondoskodik.
 • Árnyékolás: az árnyékolásvezérlés nem csak megkönnyíti a reggeli és esti rutint, de gazdaságosabbá is tehetjük vele a fűtést, illetve a hűtést is.
 • Világítás: a világításvezérlés az okosotthonok legalapabb funkciója, ami az otthon teljes világításának automatizációjáért felel.
 • Biztonság: a biztonság alatt ne csupán a riasztórendszerekre gondoljunk. Az okos rendszer értesít minden az otthonunkat veszélyeztető eseményről, például vízbetörés és tűzvédelemről vagy a nyílászárók nyitva felejtéséről.
 • Zene és multimédia: a multiroom audiovezérléssel a zene ott fog szórakoztatni minket, ahol épp tartózkodunk.
 • Öntözés: a kert öntözése is automatizálható például az időjárás függvényében.
 • Beléptetés: hazaérkezéskor elfelejthetjük a hagyományos csörgő kulcscsomónk keresését, ha ujjlenyomatos, számkódos vagy NFC technológiás beléptetést választunk.

A Chameleon vezérlése és irányítása

Egy okosotthon akkor élhető igazán, ha egyszerűen és gyorsan elérhetjük általa a kívánt funkciókat és beállításokat. De az igazi titok az automatizálásban rejlik. Nézzük, hogy a Chameleon mire képes:

 • Távoli elérés: az egyik leghasznosabb megoldás, hogy nem szükséges az adott helyiségben tartózkodnunk (vagy egyáltalán otthon lennünk) az eszközök eléréséhez. A távoli elérés applikáción keresztül különböző okoseszközökről, telefonról vagy tabletről támogatott, így bárhonnan kézben tarthatjuk a háztartást.
 • Hangvezérlés: minden okosotthon alapja egy hangasszisztens. A Chameleon Smart Home több ilyet is támogat, a legnépszerűbbek közül az Apple Siri, a Google Hangasszisztens és az Amazon Alexa is integrálható a rendszerrel.
 • Automatizálás: a Chameleon által természetesen automatizálhatjuk szinte az egész háztartást. Ide tartoznak a korábban bemutatott okos funkciók.
 • Hagyományos kapcsoló: ha kényelmesebbnek érezzük a jól bevált, régi módszert és a hagyományos kapcsolókat, akkor sem kell aggódnunk, mert azokat is használhatjuk. Mindezt úgy, hogy közben az okosotthon-rendszer előnyeit is kiélvezhetjük.

Integrációk

A legtöbb piaci szereplő egymással versengve próbálja megalkotni a legjobb megoldásokat. A Chameleon Smart Home ezzel szemben a közös nevezőt keresi. A legjobb eszközök és kiegészítők így egyetlen homogén rendszerbe integrálódnak. Így nem feltétlen kell lojálisnak lenni egyetlen gyártóhoz sem, csak kiválasztani a legszimpatikusabb termékeket. A Chameleon rendszerrel később bármikor használható egy másik gyártó vezérlője, applikációja vagy funkciója. A legjobb okosotthon-rendszerek egytől egyig integrálhatóak:

 • Apple HomeKit: könnyen párosítható az alkalmazáson keresztül, a távelérést pedig egy iPad, egy HomePod vagy egy Apple TV biztosítja.
 • Amazon Alexa: a Chameleon – bár kompromisszumokkal, de – ezzel is együttműködik.
 • Loxone: ez az okosotthon-rendszer képes bonyolult logikák és automatizmusok megvalósítására is, Chameleon és más gyártók eszközeinek összekapcsolásával egyaránt.
 • Google Nest: a Google Asszisztens integrálható a rendszerrel.
 • NGBS: A Chameleon NGBS termosztátokhoz és vezérlőkhöz is képes csatlakozni.
 • Fibaro: a Fibaro központja integerálható a Chameleonnal, így más okosotthon rendszerrel is képes összekapcsolódni.
Chameleon okosotthon integrációk

Felhasználókezelés

A Chameleon rendszer sajátossága, hogy több ökoszisztémához is alkalmas. Kompatibilis iOS vagy Android alapú rendszerekhez egyaránt. Az adott eszközön pedig könnyen hozzáadhatunk másokat is az okosotthon irányításához.

Vezetékes vagy vezeték nélküli rendszer?

Az alaprendszer kiválasztása mellett fontos kérdés az is, hogy vezetékes vagy vezeték nélküli megoldásra szeretnénk-e telepíteni az okosotthont. A tervezéskor dönteni kell a kábelcsatornák, a szerelődobozok és az egyéb kiegészítők elhelyezéséről is. A Chameleon okosotthon-rendszere jelenleg vezetékes formában érhető el, ugyanis stabilabb kapcsolatot biztosít az adatkommunikációban. Azokon a helyeken, ahol nem megoldható a kábelezés, használhatunk pl. Z-Wave-es eszközöket.

A Chameleon Smart Home előnyei és hátrányai

Egy okosotthon-rendszer tehát számos előnnyel bír, válasszuk bármelyik alternatívát. Összefoglaltuk a Chameleon Smart Home erősségeit és hiányosságait:

A rendszer előnyei:

 • Mivel magyar gyártóról van szó, magyar nyelvű támogatást is biztosítanak mellé.
 • Rendszerfüggetlen: integrálható más okosrendszerrel.
 • Jövőálló rendszer: úgy tervezték, hogy integrálható legyen a jövőben is megjelenő megoldásokkal.
 • Választható frontend megjelenés: legyen szó Apple HomeKit, Google Nest vagy Loxone rendszerről, az általunk preferált felhasználói felületet (kinézet, dizájn) használhatjuk.
 • Android és iOS operációs rendszerekkel is kompatibilis.
 • Támogatja a legnépszerűbb hangasszisztenseket: az Apple Sirit, a Google Asszisztenst és az Amazon Alexát egyaránt.
 • Alapvetően vezetékes rendszer, de bővíthető vezetéknélküli elemekkel.

A rendszer hátrányai:

 • Egyesek jobban bíznak a neves nemzetközi márkákban, ezért még kissé távolságtartóak a hazai gyártókkal szemben.
 • Habár támogatja az Amazon Alexa hangasszisztenst is, működése alulmarad a másik két mesterséges intelligenciához képest.

Kinek ajánlott?

Szinte bárkinek, aki képes és hajlandó kipróbálni egy modern, 21. századi megközelítést. Felújítások során is felokosítható egy-egy eszköz, de legfőképpen új beruházások, építkezések során érdemes megfontolni az okosotthon kiépítését.

Chameleon Smart Home tervezés

Chameleon okosotthon tervezése

Az okosotthon-rendszer kiépítése előtt a legfontosabb az alapos tervezés, hiszen minden rendszert a háztartás működésére, hétköznapi rutinjára kell szabni. Tisztában kell lenni a különböző lehetőségekkel, hogy jövőálló megoldás szülessen.

Joggal merül fel a kérdés, hogy mégis milyen alapokra húzzuk fel az egész rendszert. Gyakori megoldás ekkor, hogy ismert gyártók alternatíváit alkalmazzák, hiszen egy Xiaomi vagy Apple biztosan minőségi és megbízható megoldást jelent. Mi ezzel nem is vitatkozunk, de ennek ellenére ezzel egyfajta zárt rendszert hozunk létre. A Chameleon Smart Home viszont nyitva hagyja előttünk a kapukat más alternatívák felé is.

Amennyiben érdekelnek a különböző lehetőségek, olvasd el a legjobb okosotthon-rendszerekről szóló bejegyzésünket!

Okosotthonra vágysz? Mindezt úgy, hogy a legjobb eszközöket használod egyetlen központi egység által? Szakembereink segítenek a megtervezés lépéseiben és a kivitelezésben egyaránt.

Legegyszerűbben telefonon és elektronikus formában léphetsz velünk kapcsolatba. Csak kattints az alábbi gombra és kérj árajánlatot!