Felületfűtési és felülethűtési megoldások

Felületfűtés, felülethűtés: a legkomfortosabb fűtési megoldások

A felületfűtés és felülethűtés hőszivattyúval kiegészítve napjaink legkomfortosabb fűtési megoldása. A technológia lehetővé teszi, hogy a hőmérsékletet a falakból, a padlóból vagy a mennyezetről biztosítsuk. Érdemes tisztában lenni a legfontosabb tudnivalókkal, a kiépítést ugyanakkor célszerű szakemberek segítségével elvégezni. Elengedhetetlen továbbá az alapos tervezés, a felületfűtési és hűtési rendszert ugyanis a ház helyiségei és a berendezések alapján célszerű kialakítani. A szakszerűtlen telepítés alul- vagy túltervezést okozhat, aminek hosszú távú negatív következményei lehetnek. Idetartozik a kevésbé hatékony fűtési rendszer vagy az indokolatlanul magas rendszer-költségek.

A felületfűtés és felülethűtés kialakításának előnyei

A felületfűtési rendszerek magas és állandó komfortérzet elérését biztosítják az otthonokban. Ezzel szemben a hagyományos fűtési megoldásokkal nem biztos, hogy a saját igényeinkre tudjuk szabni a szobák klímáját. Ezeknél a rendszereknél ugyanis a hőleadás a szoba egy adott pontjából történik. A fűtőtest körül akár 5-10 fokkal is melegebb lehet, mint a szoba ellenkező pontján.

A felületfűtési- és hűtési rendszerek viszont nagy felületen képesek leadni a hőt, aminek köszönhetően a levegő a térben egyenletesen áramlik. Előnyei között felsorolhatóak még többek között a következő lényeges pontok:

 • Energiatakarékosság, környezettudatosság: az új technológiai megoldásoknak köszönhetően a felületfűtési és hűtési rendszerek kevesebb károsanyag kibocsátással és energiafelhasználással működnek. Hőszivattyúval kombinálva tehetünk szert a leghatékonyabb eredményre.
 • Kényelem: mivel a hő nemcsak a szoba egy adott pontjából érkezik, hanem egyenletesen oszlik el a térben, ezáltal sokkal komfortosabbá válik.
 • Esztétika: a rendszerek továbbá esztétikusak is, mert egy radiátorral vagy konvektorral ellentétben nincsenek szem előtt, nem zavarják az enteriőrt, de a beltér kihasználhatóságába sem szólnak bele.
 • Kevesebb szálló por: az egészségügyi szempontokat figyelembe véve is megfontolandó a felületfűtés kialakítása, hiszen a rendszer működése nem okoz olyan magas szintű légáramlatot, ezáltal nem bocsát ki akkora mennyiségű felszálló port, mint a régebbi rendszerek.

Nincsenek tehát magas üzemeltetési költségek, szálló por és a fűtési rendszer is hosszú ideig bírja tisztítás, karbantartás nélkül.

Legyen szó nyári forróságról vagy téli fagyról, megfelelő tervezés és vezérlő elektronikai rendszer kialakításával elérhető az ideális hőfok az otthonunkban. Ehhez különböző árnyékolási megoldásokat is célszerű alkalmazni. A nyári hőségben, ha egy adott ház nagy üvegfelületekkel rendelkezik a beltéri hőmérséklet hamar megemelkedhet, amit az integrált árnyékolásvezérlési megoldásokkal megelőzhetünk.

Ennek a folyamatnak a megvalósításában is szívesen nyújtunk segítséget.

A felületfűtés, felülethűtés fajtái

Fűtés szempontjából tehát több fajtát és típust különböztetünk meg. A következők szerint csoportosíthatjuk őket:

Energiaforrás szerint lehet:

 • Fa
 • Gáz
 • Elektromos áram (pl. hőszivattyú)

Hőleadó szerint:

 • Radiátor
 • Fan coil és split klíma
 • Felületfűtés

Joggal merül fel a kérdés, hogy melyikkel járunk a legjobban. Egyes fűtési, hűtési rendszerek több módon is kialakíthatóak. A padlófűtés például gázkazán vagy fatüzelés mellett is megvalósítható, ugyanakkor közel sem olyan hatékony, mint a hőszivattyús padlófűtési rendszer. Ez az egyik legnépszerűbb, és fűtés szempontjából is hatékonynak számító modern technológia, ami jól kombinálható a mennyezethűtéssel is. Az okosfűtési rendszerekkel pedig akár már messziről is könnyen beállíthatjuk a kívánt hőfokot. A hőleadást az adott felület biztosítja, ami száraz vagy nedves technológiával történhet.

Száraz rendszer

A száraz rendszer alapját a fűtőcsövek képezik. A hősugárzás az energiát hő formájában adja le. Ezzel a módszerrel a ház falait ún. termikusan aktiváljuk. Vásárolhatunk olyan gipszkarton paneleket is, amelyekben fűtéscsövek futnak.

Nedves rendszer

Nedves technológiának hívjuk, amikor a fűtéscsöveket a falra szereljük és vakoljuk, aminek az egyik eleme a víz. Innen a nedves rendszer elnevezés. Ezáltal stabil kötés jön létre a vakolat és a fal között. Viszonylag egyszerűen telepíthető, többféle vakolattípussal használható.

A felületfűtés fajtái tehát a következők:

 • Hagyományos fűtési technikák
 • Mennyezetfűtés, mennyezethűtés
 • Padlófűtés
 • Falfűtés
 • Okosfűtés

Nézzük is meg őket részletesebben.

Mennyezetfűtés, mennyezethűtés

A mennyezetfűtés és mennyezethűtés is a már ismertetett sugárzásos hőleadással végzi funkcióját, így biztosítja a kellemes hőérzetet. Lényege, hogy a mennyezetben fűtésnél meleg-, hűtésnél hideg víz áramoltatható. Érdemes lehet még ezt a fajta fűtési rendszert alkalmazni irodákban és szállodákban, mivel a felfűtés gyorsabb, mint más egyéb technológiák használatával.

Padlófűtés

A padlófűtés kialakítása egyszerű, modern és “láthatatlan” fűtési megoldást jelent. A hagyományos és az elektromos padlófűtés mára népszerű szerte a világon, így hazánkban is. A fűtőszőnyeg és fűtőfilm alkalmazása szintén jó alternatívát jelent a hagyományos, vízcsöves padlófűtés helyett. A telepítés során a burkolat kiválasztása szintén fontos. A hidegburkolat mellett felhasználható a látszóbeton is. Bizonyos esetekben parketta alatt is lehet alkalmazni a padlófűtést, de ez esetben némi hatásfokromlással kell számolni.

Falfűtés, falhűtés

A falfűtési rendszer nedves és száraz rendszerekkel egyaránt működtethető. Száraz rendszer esetén a vázszerkezetes falba a profilokba építve kell elképzelni, míg nedves rendszer esetén közvetlenül a vakolatrétegbe ágyazzák.

Okosfűtés

Az okosfűtés előnye, hogy akkorra fűti fel (vagy hűti le) a házat, amikor otthon tartózkodunk (mindezt automatikusan), illetve a kihasználtság és a korszerű rendszerek miatt komoly szerepet játszik energiatakarékossági szempontból is. Az intelligens rendszerekkel 30-40%-al is javíthatunk a fűtési energia felhasználásán, csökkentve ezzel a rezsiköltséget.

A legtöbb fűtési rendszer pedig alkalmas lehet a felokosításra. Az okosításhoz tartozó kritériumok a következők lehetnek:

 • Okos termosztát: ezáltal az egész ház vagy egy adott zóna teljes fűtési, hűtési rendszere egy helyről válik szabályozhatóvá.
 • Vezérlők és érzékelők: az ajtó- és ablaknyitást érzékelő eszközökkel szintén elérhetjük, hogy szellőztetés esetén ne fűtsünk vagy hűtsünk feleslegesen a helyiségben.
 • Automatizáció és programozhatóság: az egyes rendszerek beprogramozhatók és érzékelik a külső hatásokat. Nem utolsó sorban távolról is vezérelhetővé válik a fűtés, illetve az adott hőmérsékletet akár napszakhoz is időzíthető.
 • Tisztán elektromos fűtés kialakítása: napelemek telepítésével tehetünk egy lépést az okos és környezetbarát fűtési megoldások felé.

Amit a felületfűtési technikákról összességében tudni érdemes

A fűtési rendszereket illetően tehát számos lehetőségünk van. Amennyiben valamelyik felületfűtési technikát választjuk, sokat dobunk az otthon megjelenésén azáltal, hogy nem rontjuk az összképet a fűtőtestek látványával. Fontos ezért, hogy hozzáértő személyekkel dolgozzunk együtt és mindenképpen kérjük ki szakemberek segítségét. Amennyiben az épület alkalmas a felületfűtésre, akkor megtalálhatjuk a leginkább ideális, hosszútávú megoldást.

Felületfűtés, felülethűtés kialakítása szakszerűen

A felületfűtési technikák összességében egytől egyig hatékony alternatívát kínálnak, ha megfelelő módon állunk hozzá a kivitelezéshez. Bizonyos épületfizikai és műszaki szempontokkal nagy valószínűséggel nem leszünk tisztában, ezért megbízható szakemberre lesz szükség. A Smartbuildnél minden kérdésre szívesen válaszolunk és segítünk a vezérléssel kapcsolatos teendők ellátásában.

A következő eshetőségek során érdemes megfontolni a felületfűtés, felülethűtés kialakítását:

 • Új ház építésénél már a gépészeti tervezésnél célszerű figyelembe venni az egyedi igényeket és eldönteni, melyik felületfűtési, felülethűtési rendszerhez szabjuk a ház és a helyiségek arculatát.
 • Meglévő rendszert szeretnél felokosítani? Igényeid, elképzeléseid figyelembe vételével, építkezés esetén pedig gépész szakemberrel egyeztetve közösen kitaláljuk a számodra legkedvezőbb, legkényelmesebb vezérlést legyen szó egyszerű klímavezérlésről, radiátoros vagy padlófűtésről, hőszivattyúról, kazánról, központi légkezelésről.
 • Alapvetően kijelenthető, hogy leginkább új építésű házaknál és felokosításhoz kompatibilis rendszereknél érdemes elgondolkodni a felületfűtési, felülethűtési rendszerek kialakításán. Okosrendszer tehát a legtöbb fűtési rendszerhez telepíthető, így elérve a magasabb komfortérzetet.

Ajánlatot pedig csak előzetes felmérést követően teszünk, így nincsenek rejtett költségek szolgáltatásaink áraiban. Amennyiben érdekelnek az okosfűtési és egyéb okosotthon megoldások, azokról is találhatsz információt oldalunkon.

Legegyszerűbben telefonon és elektronikus formában léphetsz velünk kapcsolatba. Csak kattints az alábbi gombra és kérj árajánlatot!