Google okosotthon

Google okosotthon

A Google keresőóriás egy bevezető okosotthon lehetőséget kínál azoknak, akik szeretnék modern eszközökkel kényelmesebbé és élhetőbbé tenni otthonukat. A hangutasításokra kihegyezett rendszer gördülékenyen működik együtt a Google Asszisztenssel, ami jelenleg az egyik legokosabb mesterséges intelligencia a piacon. Mutatjuk, hogy mire képes a Google Home!

Mi az az okosotthon? Okosotthon alatt olyan komplex rendszert értünk, amellyel a háztartás legtöbb eleme automatizált és távolról vezérelhető. Egy megfelelően telepített okosotthon-rendszer szinte láthatatlanul segíti mindennapi életünket.

Mi az a Google Nest és a Google Home?

A bevezetőben mi is keresőóriásként emlegettük a Google-t, de a vállalat a keresőmotorból igazi tech óriássá nőtte ki magát az évek során. A Nest vállalat felvásárlásával egy új lendületet vettek az okosotthon piacon is, és ezt követően a saját fejlesztésű okosotthon termékeiket Nest néven adják ki.

Tehát a Google Nest márkanevet az eszközök kapják, míg a Google Home az ökoszisztéma, a keretrendszer és maga az okosotthon applikáció.

A Google célja, hogy teljes körű szolgáltatást nyújtson a háztartásban, mindezt pedig a lehető legegyszerűbben megvalósítva. Ahhoz, hogy parancsokat osszunk ki számára, nincs szükség másra, mint egyszerűen elmondani neki, mit is szeretnénk pontosan. A Google Asszisztens pedig legjobb tudása szerint végre is hajtja az utasításokat.

A Google Home és a Google Asszisztens funkciói

A Google szisztémája számos hasznos funkcióra képes, de érzékelni fogjuk, hogy jelenleg nem képes a háztartás teljeskörű vezérlésére és automatizálására, hanem leginkább a Google szolgáltatások élményét igyekszik maximalizálni az egyes Google Home eszközök, kiegészítők, háztartási berendezések működtetése mellett:

 • Multimédia lejátszása: képes zenéket, videókat, rádió és podcast műsorokat, de akár hangoskönyveket is lejátszani.
 • Okoshangszórók és okostévé irányítása: a Chromecast kiegészítővel lehetőségünk nyílik multi-room audio lejátszására, de akár bármilyen HDMI csatlakozóval rendelkező televíziót okostévé alakíthatunk, ezáltal hozzáférhetünk a különböző streaming szolgáltatásokhoz (pl. Netflix). Emellett böngészhetünk a Google Fotókban is.
 • Ütemezés: részletes napindítót kaphatunk, ami tartalmazza a napi időjárást, a Google Naptárban szereplő eseményeket, emlékeztetőket, de az ingázást is képes kalkulálni. Tervezni is tudunk vele: ütemezett értesítéseket és emlékeztetőket állíthatunk be, új naptárbejegyzéseket készíthetünk és hívásokat indíthatunk, de a munkahelyi vagy személyes levelezéseinkhez is hozzáférhetünk. A Google Asszisztens segítségével bevásárlási listákat készíthetünk, de főzés közben akár recepteket is lekérhetünk.
 • Otthon irányítása: irányíthatjuk a különböző okos eszközeinket: a termosztátokat, LED lámpákat és fényforrásokat, okos dugaljakat, kapcsolókat, okos biztonsági berendezéseket.
 • If this, then that (IFTTT): harmadik féltől származó online szolgáltatások és okoseszközök vezérlésére is képes, amelyek nincsenek közvetlenül integrálva.

A Google Home vezérlése, irányítása

A Google rendszere összességében az egyik legszélesebb integrációs lehetőségekkel bíró opció az okosotthonok piacán, amihez több saját gyártású központ és harmadik féltől származó eszköz is csatlakoztatható. Nézzük át a Google saját megoldásait:

 • Google Asszisztens: a “Hey Google” parancs kimondásával aktiválható. A segítségével elindíthatjuk a kedvenc zenénket, különböző podcast műsorokat, rádiókat. Megtervezhetjük a napunkat a Google Naptár és a Térkép segítségével, de gyors válaszokat kaphatunk időjárással, sporttal, pénzügyekkel és egyszerűbb kalkulációkkal kapcsolatban is.
 • Google Nest Mini: a jelenlegi palettából talán a legnépszerűbb okoshangszóró, hisz kis méretének és kedvező árának köszönhetően egyre több háztartásba telepíthető, akár több egység is.
 • Google Nest Audio: ez az eszköz is szintén egy okoshangszóró, de ennél a verziónál az audio élményre fókuszált leginkább a gyártó.
 • Google Nest Hub: az eszköz szintén beállítható okosotthon központnak, amit egy 7 hüvelykes érintőkijelzővel is elláttak, ezáltal nem csupán a hangassziszensi funkciók használhatók. A Hubon egy kezdőképernyőn láthatjuk a legfontosabb információkat, elérhetjük eszközeinket, de akár videókat, filmeket, fotókat is nézegethetjük rajta.
 • Google Nest Hub Max: a Hub nagytestvére, amit már egy 10 hüvelykes érintőkijelzővel szereltek. Beépített előlapi kamerával videótelefonálhatunk, de otthoni megfigyelőkamerának is használhatjuk.

Ezen kívül több gyártó okoshangszórója integrálható a rendszerbe, amelyeken szintén támogatott a Google Asszisztens. Ide tartozik többek között az ismertebb gyártók közül a Sonos, Bose, JBL, Harman Kardon, Sony, Panasonic, és az LG több modellje is.

A Google Home alkalmazásban úgynevezett rutinokat is képesek vagyunk kialakítani: például ha elhagyjuk az otthonunk (amit a készülék GPS lokációja alapján tud), lekapcsolja az összes lámpát és kikapcsolja az összes eszközt, aminek nem szükséges tovább üzemelnie. Eco módba kapcsolja fűtést vagy kikapcsolja a klímát, de akár a házimunkában is segít: egy Google rendszerbe integrálható robotporszívóval kitakaríttathatjuk az otthonunkat is, míg nem tartózkodik otthon senki a családból.

Felhasználókezelés

A felhasználókezelés természetesen a Google okosotthonának sem jelent kihívást. A Home alkalmazáson belül hozzáadhatjuk családtagjainkat a rendszerhez, akár 9 fő számára is teljes hozzáférést biztosíthatunk, amihez csupán Google fiókokra lesz szükségünk. A további Google szolgáltatások, például a YouTube Premium szintén egy jól működő családi megoldás.

A Google Home előnyei és hátrányai

Kétségtelen, hogy a Google okos és hasznos megoldásokat kínál, gondoljunk például csupán a hagyományos tévék okostévévé alakítására, amiről a Chromecast gondoskodik. Ellenben fontos újra megjegyezni, hogy a Google jelenleg önmagában nem biztosít komplex okosotthon-rendszert.

A következők kétségtelenül igazak a megoldásra:

 • Google ökoszisztéma kiterjesztésére és könnyed kezelésére kiváló.
 • A Google Home alkalmazás teljesen magyar nyelvű, könnyen kezelhető, intuitív.
 • A Google Nest Mini egy elérhető árú termék, bár gyengébb hangminőséget biztosít.
 • A kompatibilis eszközök száma igen magas és folyamatosan bővül. Keressük a “Works with Hey Google logót”.
 • A Google Home bár nyitottabb mint a konkurens Apple Homekit, mégis vannak olyan eszközök, amik nem kompatibilisek vele.
 • Mivel a rendszer alapvetően a hangvezérlésre épül, így ez néha okozhat kényelmetlenségeket.

Kinek ajánlott?

A Google jelenlegi szisztémája egy belépő alternatíva lehet azok számára, akik leginkább szórakozásra és az okos technológiák megismerésére vágynak, viszont komplex okosotthon-rendszer nem érhető el általa. Ha otthonosan mozogsz a Google és az Android ökoszisztémában, akkor mindenképp érdemes fontolóra venni.

Google Home okosotthon tervezése és telepítése

Az okosotthon kiépítése során az egyik legfontosabb feladat maga a tervezési folyamat. Mi a SmartBuildnél segítünk megtervezni és kivitelezni az igényeidnek és a felhasználási szokásaidnak leginkább megfelelő okosotthon-rendszert.

Amennyiben további információkat szereznél a témában, a legjobb okosotthon rendszerekről szóló cikkünk segít eligazodni a különböző lehetőségek között.

Ha pedig kérdéseid adódnak, a SmartBuild szakértői készséggel állnak rendelkezésedre!

Legegyszerűbben telefonon és elektronikus formában léphetsz velünk kapcsolatba. Csak kattints az alábbi gombra és kérj árajánlatot!