KNX rendszer

KNX rendszer: mit érdemes tudni a Konnex rendszerről?

Magánlakások és üzleti felhasználású épület komplexumok esetén is fokozódik az igény olyan épületautomatikai megoldások iránt, amelyek képesek a fűtést, hűtést, világítást egyéb komplex rendszereket kezelni. Ezzel párhuzamosan a növekvő energiaárak és fokozódó környezettudatosság miatt egyre fontosabbá válik az effektív energiafelhasználás. Ezeket az igényeket szimultán elégítheti ki a KNX-rendszer! Az összetett épületautomatizálási rendszer magasabb fokú komfortot, biztonságot és hatékonyabb energiafelhasználást nyújt.

Mi az a KNX-rendszer?

A KNX egy épületautomatizálási technológia, amely képes ipari-, kereskedelmi- és lakó épületek komplex rendszereinek összehangolt irányítására. A KNX egyedülálló módon nyílt szabvány az épületfelügyeletben. A KNX több mint két évtizedes múltra tekint vissza. Okosotthonok, épületfelügyeleti- és épületautomatizálási rendszerek egyaránt használják a technológiát. Mivel sztenderdizált kommunikációs felületet használ, így növeli az összekapcsolhatóságot és a kompatibilitást. A KNX-rendszer többek között alkalmas a következő egységek irányítására:

 • Fűtési és hűtés rendszer
 • Szellőztetési rendszer
 • Légkondicionálás
 • Világítási rendszerek
 • Multimédia
 • Redőnyök és zsaluk
 • Garázskapu és kertajtó
 • Háztartási berendezések
 • Személy- és vagyonvédelmi rendszerek
 • Energiagazdálkodási rendszerek

A technológiát és a logó jogtulajdonosát jelentő KNX Association elnevezésű szervezetet 1999 májusában alapította az EIBA (European Installation Bus Association), EHSA (European Home Systems Association) és a BCI (BatiBUS Club International). A szervezet célja az elérhető árú, stabil és biztonságos épület automatizálási protokoll kialakítása.

Fontos, hogy a KNX nem szabadalmazott protokoll, hanem nyílt globális szabvány. Több száz gyártó készít KNX kompatibilis termékeket. Ezek az eszközök képesek együttműködni, mivel azonos protokollt használnak.

KNX-rendszer előnyei

 • Jövőbiztos technológia: A KNX-rendszerek több mint két évtizedes múltra tekintenek vissza. A technológia folyamatos bővíthetőséget tesz lehetővé. Amennyiben a lakó-, kereskedelmi vagy ipari épületben új igények merülnek fel idővel, a rendszer újabb elemekkel bővíthető. A KNX várhatóan a jövőben is az épületautomatizálás meghatározó tényezője lesz, így jövőbiztos technológiának tekinthető.
 • Személyre szabhatóság: Több, mint háromszáz gyártó állít elő KNX kompatibilis termékeket. Az óriási kínálat lehetővé teszi, hogy az egyedi igényeket maximálisan kielégítő funkciókkal ruházhasd fel a KNX-rendszert. Legyen szó több emeletes kórház komplexusról, vagy egy külvárosi családiházról, a KNX optimális választás lehet! Fontos, hogy az installációhoz szakember segítségét kérd. 
 • Biztonságos rendszer: A KNX rendszerek az AES-128 szimmetrikus kulcsú titkosítást használják. A használt enkripciós technológiát az Amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (National Security Agency, NSA) is javasolja. A maximális biztonság érdekében a KNX Association biztonsági ellenőrző listát osztott meg. Az instrukciókat követve minimalizálható a kockázat.
 • Aktív nemzetközi közösség: A KNX az egyetlen nyílt globális sztenderd az épületautomatizálásban, így kiemelkedően népszerű. Hazánkban is több ezer épületben alkalmazzák a KNX megoldásokat. Számos KNX centrikus online szaklap, fórum és közösség oszt meg információkat a technológia kapcsán. Az aktív nemzetközi közösség ingyenesen teszi elérhetővé az értékes tudást.
 • Stabilitás: A KNX-rendszerek egyik legfontosabb előnye a stabilitás. Szemben az olyan vezeték nélküli, rádiós kommunikációs protokollokkal, mint a Z-Wave vagy Zigbee, a KNX vezetékes kommunikációt használ. Ez kizárja az interferencia miatti üzemképtelenséget. Amennyiben a stabilitás kulcsfontosságú, érdemes a KNX-rendszer mellett dönteni.
 • Kompatibilitás: Több száz gyártótól vásárolhatóak KNX termékek. A KNX Association szigorú normáinak megfelelő KNX eszközök fennakadás nélkül képesek együttműködni. A közös nyelvet beszélő okos eszközök megbízhatóan és zökkenőmentesen kommunikálnak egymással.
 • Hatékonyabb energiafelhasználás: Fontos számodra az energiahatékonyság? A KNX-rendszerek szignifikánsan csökkenthetik az épület világítási, fűtési és hűtési költségét. Ez nem csupán a költségredukcióban, de a környezet megóvásában is segítséget jelent. Csökkentsd ökológiai lábnyomod a KNX technológia használatával!

Gyakori kérdések a KNX-rendszer kapcsán

Mi az a KNX Association?

A KNX Association egy belga non-profit szervezet. A KNX technológia és logó jogtulajdonosa, amelyet 1999 májusában az alábbi három vállalat alapított:

 • EIB (European Installation Bus)
 • EHS (European Home Systems Protocol) 
 • BatiBUS

Hol tudhatok meg többet a KNX rendszerekről?

A KNX Association hivatalos weboldalán számos hasznos ingyenes, angol nyelvű tananyag és szakcikk érhető el. Ha szeretnél elmerülni a technológia részleteiben, jelentkezz a KNX alapképzésre (angolul KNX Basic course), amelyet igazolt képző centrumok tartnak.

Szükséges szakember bevonása a KNX rendszer telepítéséhez?

Igen, szükséges szakértő bevonása a KNX rendszerek tervezéséhez, programozásához és telepítéséhez. Komoly BUS-terv, és rendszertervezés szükséges a kialakításhoz, megvalósításhoz. Ha később a megrendelő módosítani szeretne, az tervezéssel, adott esetben kábelezéssel is jár!

A szigorú szabványoknak megfelelő, biztonságos és a felhasználói igényeket kielégítő épületautomatizálási rendszer telepítéséhez kérd szakember segítségét!

Mi az a KNX programozás?

A KNX programozás lényege az épületautomatizálás szoftveres konfigurálása. A KNX programozáshoz a KNX Szövetség által forgalmazott ETS programok jelentik a legnépszerűbb választást.

Az alábbi KNX programozáshoz használ ETS szoftverek érhetőek el:

 • ETS5 Lite: Ára nettó 200 €. Maximum 20 KNX eszközt támogat és elsősorban kisebb okosotthonokhoz javasolják használatát.
 • ETS5 Home: Ára nettó 350 €. 64 KNX eszközt támogat és elsősorban nagyobb okosotthonokhoz és üzlethelyiséghez javasolják használatát.
 • ETS5 Professional: Ára nettó 1000 €. Nem rendelkezik eszköz szám limittel, nagyszabású KNX projektekhez javasolják használatát.

Mi az a KNX kapcsoló?

A KNX kapcsoló egy, a KNX-rendszerrel kompatibilis elektronikai berendezés. Használatával a lámpa vagy más berendezés ki-bekapcsolható.

Mely szabványoknak felel meg a KNX technológia?

A KNX-rendszerek kiválóságát és megbízhatóságát igazolja, hogy számos nemzetközi sztenderdnek megfelel.

 • Nemzetközi Szabványügyi Szervezet: ISO/IEC 14543-3
 • Európai Szabványügyi Bizottság: CENELEC EN 50090, CEN EN 13321-1
 • Amerikai Nemzeti Szabványügyi Intézet: ANSI/ASHRAE 135
 • Kínai Nemzeti Szabvány (China Guobiao): (GB/T 20965)

Felkeltette érdeklődésed az okosotthon rendszer kialakítása? Kérj árajánlatot!

Legegyszerűbben telefonon és elektronikus formában léphetsz velünk kapcsolatba. Csak kattints az alábbi gombra és kérj árajánlatot!