A legjobb okosotthonok listája

Melyik a legjobb okosotthon-rendszer?

Az okosotthon-rendszerek között mára igencsak megnövekedett a kínálat, több gyártó versenyez a felhasználókért és a legjobb okosotthon-rendszer címért. Azonban mielőtt hosszú időre elköteleződnénk egy-egy rendszer mellett, érdemes részletesen körbejárni a témát és megismerni az egyes rendszerek előnyeit, esetleges hátrányait. A tervezés ugyanis legalább olyan fontos, mint a megvalósítás.

Cikkünkben az egyes okosotthon-rendszerek főbb funkcióit, előnyeit és hátrányait vettük górcső alá. A cikk a bemutatott okosotthon-rendszerek tervezésével és professzionális megvalósításával foglalkozó Smartbuild Kft. elmúlt 13+ év szakmai tapasztalatait is tartalmazza.

Mit nevezünk okosotthon-rendszernek?

Az még nem számít okosotthonnak, ha van néhány okos eszközünk, amiket hanggal vagy valamilyen applikációval tudunk vezérelni. Akkor beszélhetünk okosotthon-rendszerről, ha az otthon a felhasználó beavatkozása nélkül magától működik, melyet a felhasználó igényei és viselkedése vált ki. Az egyes eszközök szenzorok (érzékelők) segítségével képesek egymással kommunikálni és reakciókat kiváltani.

Miért hasznos egy okosotthon?

Az okosotthonokkal kapcsolatban sokféle kép él az emberek fejében. A leggyakrabban emlegetett előnye maga a kényelem, hiszen egyszerűen vezérelhetjük, hogy mi történjen a háztartásban. Még akár a fotelből sem kell felkelnünk ahhoz, hogy lehúzzuk a redőnyt vagy épp bekapcsoljuk a fűtést.

Egy megfelelően telepített okosotthon segíti és egyszerűbbé teszi a mindennapjainkat, de ami a legfontosabb: minőségi időt takarít meg. Nem pazarlunk többé értékes perceket és energiát olyan tevékenységek ismétlésére, amiket automatikusan elvégez helyettünk az otthonunk.

Íme a legjobb okosotthon-rendszerek 2022-ben

Okosotthon-rendszer tervezésének lépései

Az okosotthon-rendszer megtervezése egy összetett feladat, amihez tapasztalat szükséges. Sok kérdésre kell választ találni, ugyanis ahány háztartás, annyi igény és felhasználási lehetőség.

Az otthon automatizálásához meg kell határozni, hogy milyen területeken, melyik eszközöket szeretnénk okosítani: a fűtésrendszer, az árnyékolásvezérlés, a világításvezérlés vagy a riasztók telepítése szintén megtervezhető. Ahhoz, hogy minden hatékonyan működjön a legjobb opció, ha összehangoljuk a munkafolyamatokat. Ehhez pedig egy okosotthon-rendszerre, valamint egy központi vezérlő egységre lesz szükség.

Kiemelten fontos az integráció kérdése. Ha az adott okosotthon-rendszer egy homogén szisztémában működik, a felhasználói élmény is jelentősen nő. Több esetben ugyanis jellemző, hogy egyfajta „szigetüzemben” működnek az okoseszközök, egymástól függetlenül. Ez megnehezíti a vezérlést és az összekapcsolás folyamatát. Egyes eszközök tehát csak a saját gyártói ökoszisztémájukon belül okosak igazán.

Hogyan vezérelhetünk egy okosotthont?

Az okosotthon vezérlése több módon történhet. Idetartoznak a következők:

  • Applikáció: okostelefonokról és tabletekről egyszerű és átlátható módon irányítható egy okosotthon. Így az adott felületen könnyedén személyre szabhatjuk az egyes eszközök működését, és meghívhatjuk családtagjainkat is.
  • Hangvezérlés: az egyik legmodernebb vezérlési metódus, hiszen egy-egy paranccsal elérhetjük az okosotthon vezérlőegységét. Az adott hangasszisztenst (Alexa, Siri vagy Google Asszisztens) csak fel kell ébreszteni és már ki is adhatjuk az utasítást.
  • Szenzorok: érzékelik a mozgást, ezáltal észlelni képesek, hogy a ház melyik szegletében tartózkodunk (vagy épp elmegyünk otthonról).
  • Automatizáció: aligha van annál kényelmesebb, amikor a berendezések teljesen önállóan működnek körülöttünk. A rendszer érzékeli, ha megérkezünk vagy épp elhagyjuk a házat, mi pedig testreszabhatjuk, hogy mi történjen ekkor. Például: lekapcsol az összes lámpa, kikapcsol az összes eszköz, aminek nem szükséges tovább üzemelnie, a fűtés / hűtés eco módba vált, bekapcsol a riasztórendszer és elindul a robotporszívó. De ez csak egy kombináció a sok lehetőség közül.

Legjobb okosotthon-rendszerek

Vizsgáljuk meg részletesebben a napjainkban elérhető legjobb okosotthon-rendszereket. A legismertebbek közé tartozik a Chameleon Smart Home, a Loxone, a Zipato vagy a Fibaro, de a Xiaomi, az IKEA az Apple, a Google, és az Amazon is gyárt okos megoldásokat. Ezeket vesszük most górcső alá.

Chameleon Smart Home

Chameleon Smart Home tervezés

A Chameleon Smart Home az integrációra esküszik, ezért a legjobb piaci szereplők eszközeivel dolgoznak, lényegében egy stabil alapra felhúzva. A „rendszerfüggetlen” jelző joggal illeti meg őket, ezért hosszú évekre előre megalapozható vele egy vezetékes okosotthon. A Chameleon ráadásul hazai fejlesztés és magyar nyelvű terméktámogatás is elérhető hozzá. Utóbbi akár hátrányt is jelenthet, hiszen sokan jobban bíznak neves nemzetközi márkákban. Választhatunk hozzá tetszőleges frontend megjelenést, így akár HomeKit, Google Home vagy Loxone is beállítható. Továbbá természetesen támogatja a népszerű hangasszisztenseket.

Ha részletesebben is megismernéd a Chameleon okosotthon-rendszert, olvass tovább!

Loxone

A Loxone szintén olyan okosotthon-rendszer, amely képes összefogni a különálló eszközöket a háztartásban. Az osztrák cég a legjobb épületautomatizálási gyártók élvonalában helyezkedik el, hosszú évek szakmai tapasztalata áll mögöttük. Vezetékes és nagyon megbízható, stabil rendszert kínálnak. Programozói felülete igen komplex, talán a legjobb a mezőnyből, de a felhasználói felülete nem épp a legmodernebb megjelenésű. Igen zárt rendszer és a beállítása is gyakorlatot igényel.

Ha részletesebben is megismernéd a Loxone okosotthon-rendszert, olvass tovább!

Zipato

Zipato Smart Home

A Zipato egy komplex okosotthon-rendszer, aminek fejlesztése során az egyik legnagyobb fókuszt a biztonság kapta. Ettől függetlenül fontos megjegyeznünk, hogy a Zipato nem biztonságtechnikai rendszer, és nem javasoljuk a riasztórendszer rákötését. Vannak ennél jobb megoldások is a piacon. A rendszer vezeték nélküli megoldás, így könnyen kiépíthető. A konfigurációs lehetőségek laikusok számára is könnyen elsajátíthatók, ez igazán felhasználóbaráttá teszi a rendszert. Hátrányként felsorolható, hogy nem támogatja az Apple HomeKit-et, valamint a Z-Wave protokollon futó eszközök közötti kommunikációban minimális késés tapasztalható.

Ha részletesebben is megismernéd a Zipato okosotthon-rendszert, olvass tovább!

Fibaro

A lengyel Fibaro cég a Zipatohoz hasonló funkcionalitással bíró okosotthon-rendszer készítésén dolgozik. A Fibaro Z-Wave alapú vezetéknéküli rendszert kínál, amihez szoftvert és hardvert is fejleszt. A kompatibilitása is igen sokrétű, amiről a linkre kattintva lehet bővebben tájékozódni.

További gyártók, akik okos eszközöket készítenek

IKEA

Az IKEA is betette lábát az okosotthon piacra, bár komplex rendszert még nem, de néhány használható okos eszközt már kihozott. Ahová már betették a lábukat: okos légtisztítók, okos világítás, elektromos rolók, szenzorok, távirányítók és wifis okos hangszórók. Utóbbit a Sonos-al közösen tervezték.

Xiaomi MI Home

A Xiaomi egyre nagyobb szeletet követel magának az okosrendszerek piacán is, hisz átgondolt, dizájnos és elérhető árú termékeket készít. Plug and play megoldást kínálnak: nem szükséges a telepítéshez villanyszerelő segítségét kérni. Lényegében egy bevezető okosotthont össze lehet állítani csak Xiaomi eszközök használatával. Okos fényforrásokat, légtisztítókat, párologtatókat, ventilátort, konvektort, kamerákat, robotporszívókat, szerelvényeket és különböző szenzorokat, illetve egyéb bel- és kültéri okos eszközöket is gyártanak.

A Mi Home alkalmazásban pedig mindezt integrálhatjuk, valamint testreszabhatjuk működésüket. A termékek között találunk Apple HomeKit, Google és Alexa kompatibiliset is. A Mi Home viszont jelenleg alulmarad a versenyben: nem rendelkezik magyar felülettel, sokszor még kínai írással is találkozni benne. Gyakran lefagy, nehézkes a firmware update, és a lehető összes engedélyt elkéri az okostelefontól, ami biztonsági aggályokra is okot adhat.

A Xiaomi Mi Smart Home okosotthon-rendszer wifi, Zigbee, bluetooth kommunikációt használó eszközöket is támogat. A gateway* továbbá segíti az összekapcsolódásban az eltérő protokollt használó eszközöket is.

*Mi a gateway? Átjáró, amely csomópontot jelent a különálló hálózatok között.

Hangasszisztensek

A mesterséges intelligencián alapuló hangasszisztensek is folyamatosan fejlődnek. De, hogy melyiket is éri meg használni, az leginkább annak a függvénye, hogy ki milyen okostelefont és operációs rendszert használ egyébként is.

A következő vállalatok nem gyártanak okosotthonba telepíthető kiegészítőket. Ők a platformot, a hangasszisztents, illetve az otthoni központnak szánt okoshangszórót / tabletet fejlesztik.

Apple HomeKit és Siri

Apple Home alkalmazás kezelője egy iPhone-on

Az Apple HomeKit képes rá, hogy a szigetüzemű okosotthon egységek közötti kommunikációt létrehozza, integrálja és vezérelhetővé tegye. Siri, a hangasszisztens az angol mellett németül, olaszul és spanyolul is beszél, de sajnos magyarul (még) nem tud. Apple ökoszisztémával kifejezetten jól működik, de nem kompatibilis Androiddal.

Ha szeretnél még jobban megismerkedni az Apple okosotthon csomaggal a Siri hangvezérléssel, olvasd el a témáról szóló bejegyzésünket!

Google Home és Google Asszisztens

Google Home eszközök

A Google talán az összes felsorolt márka közül is a legismertebb. A keresőóriás pedig az okosotthonok piacáról sem szeretne kimaradni. A kínálatában elérhető néhány saját gyártású termék, de leginkább az okoshangszórókra (Google Nest), a hangasszisztensre (Google Asszisztens) és a Home alkalmazásra fektetik a hangsúlyt. Hátránya, hogy nem tud magyarul, viszont angolul, németül, franciául, olaszul, spanyolul, de akár az északi és keleti nyelveken is gond nélkül kommunikálhatunk vele.

Amennyiben részletesebben is megismernéd a rendszer működését, olvasd el a Google okosotthon bemutatásáról szóló bejegyzésünket!

Amazon Alexa

Alexa Smart Home

Az Amazon okosrendszerével működő Alexa szintén egy mesterséges intelligenciával működő digitális asszisztens. Egy eszközről működteti lényegében az egész ökoszisztémát, és egy egyszerű hangutasítással vezérelhető. Az Amazon Alexa tehát lényegében egy komplex hangszolgáltatás, amely akár több készülék vezérlésre is képes. Hátránya, hogy a rendszerbe mélyen integrált Amazon vásárlási élmény Magyarországon nem használható ki, de nem is terjedt el. Nem tud magyarul, viszont angolul, németül, franciául, olaszul, spanyolul, portugálul, de akár japánul is kommunikál. Idegen nyelv ismeretének hiányában kisebb-nagyobb problémákat okozhat a gördülékeny működésben.

Ha részletesebben is megismernéd az Amazon Alexa okosotthont, olvass tovább!

Összegezzük, melyik a legjobb okosotthon?

Remélhetőleg sikerült érzékeltetnünk, hogy az okosotthonok rendkívül összetetté váltak az évek során. Az egyes rendszerek korlátait és lehetőségeit pedig az egyéni preferenciák csak még tovább bonyolítják. Nem mindegy, hogy vezetékes vagy vezeték nélküli megoldásban gondolkodunk, de az is fontos szempont, hogy meglévő eszközeink hogyan kapcsolhatók össze.

Egyes ügyfeleink számára a rendszer stabilitása a fontos: a kész rendszereket részesítik előnyben, hogy a kivitelezést követően csak élvezzék az okosotthon nyújtotta lehetőségeket. Ebben az esetben viszont minden új funkció bevezetéséhez (például megváltozó életritmus esetén) újabb segítséget kell kérniük. Mások pedig a testreszabhatóságot, az egyedi megoldásokat, a folyamatos bővítési lehetőségeket keresik, hogy akár önállóan is bővíthessék saját rendszerüket.

Természetesen léteznek még az imént bemutatott rendszereken kívül Magyarországon kevésbé ismert megoldások. Amennyiben kérdésed adódik vagy segítségre van szükséged, a Smartbuild csapata készséggel a rendelkezésedre áll!

Az okosotthon-rendszer telepítése

Kellő tudással és motivációval egy okosotthon házilag is kivitelezhető, azonban döntő többségben célszerű szakértői segítséget kérni vagy egy jól bejáratott, “kész” okosotthon-rendszert telepíteni.

Reméljük, hogy felkeltettük az érdeklődésed az okosotthonok világában! Ha meghoztuk a kedved az otthonod felokosításához, akkor szívesen segítünk benne! Az okosotthon megtervezéséhez és kivitelezéséhez kérj ajánlatot! Ha pedig tovább információkat olvasnál, böngészd át a legmodernebb okosotthon megoldások palettáját!

Legegyszerűbben telefonon és elektronikus formában léphetsz velünk kapcsolatba. Csak kattints az alábbi gombra és kérj árajánlatot!