Loxone, okosotthon egy osztrák gyártótól

Loxone okosotthon-rendszer

A 21. század a technológiai újításokról és innovációról szól, nézzünk bárhova is a világban. Miért is lenne ez másképp azon a helyen, ahol a legtöbb időt töltjük, az otthonunkban? A tökéletes pihenés alapja pedig az, ha minél kevesebb ismétlődő feladatot kell ellátni a saját házunkban. Egy okosotthonban mindez szinte teljes mértékben megvalósíthatóvá válik. Ahhoz, hogy a különböző eszközeinket egy pontból tudjuk irányítani vagy azok épp önmaguktól működjenek, szükség van egy komplett egységre is, ami mindezt biztosítja. Ebben a bejegyzésben pontosan egy ilyen rendszert, a Loxone okosotthont mutatjuk be.

Mi az az okosotthon? Okosotthon alatt olyan komplex rendszert értünk, amellyel a háztartás legtöbb eleme automatizált és távolról vezérelhető. Egy megfelelően telepített okosotthon-rendszer szinte láthatatlanul segíti mindennapi életünket.

Mi az a Loxone okosotthon, és miért jó?

Ha az ember valódi okosotthont szeretne, nem elég, hogy beszerez egy-egy intelligens eszközt a háztartásba. Átfogó rendszerben kell gondolkodni, egy olyan szisztémában, ami nem elszigeteli, hanem összeköti a különböző egységeket. Egy Loxone automatizált otthon pontosan az igényeink szerint úgy alakítható, hogy gondoskodjon a legtöbb feladatról. Legyen szó világításvezérlésről, fűtésről vagy árnyékolásról. Ezzel sok terhet levesz a vállunkról és értékes időt szabadít fel.

A Loxone okosotthon legfontosabb funkciói

A Loxone célja, hogy felhasználói olyan otthonban élhessenek, ami teljes mértékben egy automatizált okosrendszer alapon működik. Mindezt pedig úgy teszi, hogy széles rétegnek elérhető termékeket és megoldásokat kínál. A Loxone rendszer elemei és fő funkciói a következők:

 • Világításvezérlés: egyedi világítási képek beállításának lehetősége, akár napszakhoz vagy hangulathoz igazítva.
 • Hőmérséklet: legyen szó a ház fűtéséről vagy hűtéséről, a Loxone okosotthon gondoskodik róla, hogy mindig az ideális hőmérséklet fogadjon minket.
 • Árnyékolás: az automatizált rendszerek nemcsak számunkra nyújtanak kényelmes megoldást, hanem védik otthonunkat a külső időjárási hatásoktól is.
 • Biztonság: automata riasztó, füstjelző és minden, ami szükséges. A konfigurálható szerveren pedig előre beállíthatjuk, hogyan és milyen módon szeretnénk védeni a házat, amikor alszunk vagy nem tartózkodunk otthon.
 • Multimédia: integrálható zeneszerver garantálja, hogy akár egész nap a kedvenceinket hallgassuk.
 • Energetikai megoldások: az automatizált otthon arra is figyel, hogy ne fogyasszuk feleslegesen az energiát.
Loxone okosotthon funkciók

A Loxone vezérlése és irányítása

A Loxone okosotthon kiemelkedően teljesít a vezérlés tekintetében. Az intelligens automatizáció segítségével pedig még arra sem lesz szükség, hogy felügyeljük az eszközöket. Lényegében önálló életre kel az otthon, és folyamatosan a segítségünkre siet. Az automatizálás, a távoli elérés és a jó integrációs lehetőség egytől egyig olyan extrát jelentenek, amelyeket kizárólag egy okosotthon tud.

A felhasználási lehetőségekről bővebben az angol nyelvű weboldalukon is tájékozódhatunk.

Integrációk

A Loxone okosotthont többféle protokollal is integrálhatjuk más rendszerekkel, így például DALI világítással vagy modbus-os gépészeti rendszerekkel. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a Loxone inkább zárt rendszerű, és főként a saját fejlesztéseire és termékeire hagyatkozik.

Felhasználókezelés

Az egyszerű felhasználókezelésnek köszönhetően nem szükséges mindent egyedül kézben tartani. Az alkalmazáson keresztül könnyen hozzáadhatjuk családtagjainkat, ismerőseinket vagy akár a kertészt az okosotthon-rendszer kezeléséhez. Ezt gyorsan megtehetjük, lényegében csak meg kell hívni e-mail cím alapján a kívánt személyt vagy személyeket.

A Loxone előnyei és hátrányai

A rendszer előnyei:

 • Nagy osztrák cég. Erős szakmai háttér és hosszú évek szakmai tapasztalata áll mögöttük.
 • Vezetékes rendszer, ami alapvetően a stabilitást jelenti az okosotthonok piacán. A Loxone azonban még a konkurensek közül is kiemelkedően megbízható.
 • Saját fejlesztésű eszközöket is készítenek a piacra, de több protokollal is kompatibilisek (pl. KNX-el is)
 • Szinte mindenre találunk saját fejlesztésű eszközt, legyen szó időjárást jelző állomásról, kaputelefonról vagy autótöltésről.
 • Kiemelkedő programozói felülete van, ami talán a legjobb a piacon.
 • Ebből adódóan a konfigurációs felülete igen komplex, gyakorlatot igényel.

A rendszer hátrányai:

 • A zárt rendszer bizonyos tekintetben hátrányt is jelent, hiszen sok a jó megoldás a piacon a legnagyobb konkurens gyártóktól.
 • Nem rendelkezik túl modern megjelenésű felhasználói felülettel.
 • Sokrétű, olykor bonyolult programozási lehetőségek, ami laikusként bonyodalmakat okozhat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy-egy feladatot “túl sokféleképpen” meg lehet valósítani, amihez szakember is szükséges lehet.
 • Egyes gyártókkal szemben nagy a kontraszt letisztultság, megjelenés terén, például egy Apple termék sokkal impozánsabb ilyen tekintetben.

Kinek ajánlott?

Azoknak, akik szeretik a stabil rendszereket és erős szakmai alappal rendelkező gyártókat. Akiknek fontosabb a működés maga, mint a megjelenés. Fontos tudni, hogy a rendszer komplexitása miatt a későbbi bővítésért, új funkciók programozásáért szakértők segítségét kell kérnünk. A Loxone okosotthon összességében felújítások vagy új építésű ingatlanok esetén egyaránt jó alternatívát kínál.

Loxone Smart Home

Loxone okosotthon tervezése

Az okosotthon-rendszer kiépítése előtt a legfontosabb az alapos tervezés, hiszen minden rendszert a háztartás működésére, hétköznapi rutinjára kell szabni. Tisztában kell lenni a különböző lehetőségekkel, hogy jövőálló megoldás szülessen.

A legjobb okosotthon-rendszerekről szóló cikkünk segít eligazodni a különböző okosotthon megoldások között.

Ha pedig az egyeztetések, az előzetes felmérés és szakmai tapasztalatunk által a Loxone alapú okosotthont tartjuk az ideális megoldásnak számodra, segítünk a tervezési és kivitelezési szakaszban egyaránt!

Legegyszerűbben telefonon és elektronikus formában léphetsz velünk kapcsolatba. Csak kattints az alábbi gombra és kérj árajánlatot!