Okos otthon ötletek

Okosotthon ötletek: hasznos tippek és népszerű megoldások

Biztonság? Kényelem? Energiatakarékosság? Az okosotthon kialakítása minden szempontból jó ötlet. Egyesek tartanak az új megoldásoktól, illetve túl bonyolultnak tartják azokat. Pedig ez egyáltalán nem igaz. Sőt, életünk egyszerűbb és kényelmesebb lesz, ha megtanuljuk kezelni az okoseszközöket. Ébredéskor pedig akár az ágyból sem kell felkelni ahhoz, hogy felhúzzuk a redőnyt az automatizációs rendszernek köszönhetően. Okosotthon ötletek, ha szeretnéd otthonodat beléptetni a 21. századba.

Az okosotthon kialakításának előnyei

Több pozitívumot is fel lehet sorolni, miért is jó az okosotthon. Legyen szó családi házról vagy egyszobás lakásról, kialakíthatjuk azt a rendszert, amiben komfortosan érezzük magunkat. A nulladik lépés, hogy elsajátítsunk egyfajta gondolkodásmódot és nyitottak legyünk az innovatív megoldásokra otthonunkban. Sokan szeretik a jól bevált, hagyományos megoldásokat, azonban be kell látni: az okosrendszerek valójában nem is olyan ördögtől valók. Racionálisan és érzelmi alapon egyaránt kiemelhetőek olyan előnyök, amelyek miatt megéri beruházni. Nézzünk néhányat:

  • Automatizáció és kényelem: mindent és mindenhonnan irányíthatunk. Még akár az ágyból sem kell felkelni ahhoz, hogy le- és felhúzzuk a redőnyt vagy kapcsolgassuk a lámpákat. Lényegében az egész lakást üzemeltethető és irányítható egyetlen pontból, bárhol is vagyunk.
  • Egyszerűség és átláthatóság: könnyen kezelhető elemek akár egyetlen távirányító segítségével még akkor is, ha éppen nem tartózkodunk otthon. Beállíthatjuk a fűtést az ideális hőfokra hazaérkezés előtt vagy megbizonyosodhatunk arról, mindent lekapcsoltunk-e a szobában indulás előtt.
  • Logikusság és hatékonyság: minden okosrendszert az emberek igényei alapján programoznak. Ezáltal kapunk magunk mellé egy fáradhatatlan asszisztenst, ami folyamatosan rendelkezésre áll. Az okosotthon tehát “sosincs kész”, hiszen folyamatosan új és új dolgokat találhatunk ki. Érdemes az alap setup után fél-egy évvel vagy nagyobb életritmus változások esetén felülvizsgálni az automatizációkat, újraszabályozni a rendszert. Amennyiben korábban kelünk, mint az eddig megszokott, a fűtés újraütemezésével elérhetjük, hogy előbb legyen meleg a lakásban.
  • Energiahatékonyság: az okosrendszerek nemcsak egyszerűek, átláthatók és logikusak, hanem komoly szerepet játszanak az energiahatékonyság terén is. Le tudjuk kapcsolni a fűtést, amikor nem vagyunk otthon vagy épp távolról szabályozhatjuk, mielőtt hazaérünk. Ha a nyaralónkba indulunk, távolról be tudjuk kapcsolni a klímát, hogy kellemes idő fogadjon minket, mikor odaérünk. Sokat spórolhatunk a költségeken azáltal is, hogy a redőnyöket és zsaluziákat a napkorong járásával megegyező irányban automatizáljuk, így az ablakfelület sem fűti fel a lakást. Így kevesebb klímát kell használnunk. Ha például elektromos autóval járunk, érdemes a töltést olyan időszakra ütemezni amikor eleve kisebb az energiafogyasztásunk. Ez egyrészt jó a hálózatnak, másrészt nagyobb teljesítménnyel tud az autó tölteni.

Az okosotthon tehát segíti és egyszerűbbé teszi a mindennapjainkat, de ami a legfontosabb: minőségi időt takarít meg. Nem pazarlunk többé időt, energiát olyan tevékenységek ismétlésére, amiket elvégez helyettünk az otthonunk. Távozáskor a fűtést vagy a hűtést eco módba állítja, lekapcsolja az összes lámpát, beriasztja az ingatlant. A funkciók tárházának tényleg csak a képzeletünk szabhat határt.

Mindezt sokszor hátrányként is említik, miszerint az emberek egyre inaktívabbá, lustábbá válnak. Amennyiben viszont megfelelően használjuk az automatizációs rendszereket, remek kiegészítőjévé válnak az életünknek.

Feltételek és technikai háttér: mire lesz szükségünk?

Ahhoz, hogy igazi 21. századi otthont varázsoljunk magunk köré, biztosítani kell annak technikai hátterét. Meg kell tervezni, milyen eszközöket és funkciókat szeretnénk a lakás különböző részeire. A telepítés ugyanis minden esetben az igényeidhez szabva történik. Amire mindenképpen szükség lesz az okosotthon kialakításához:

  • A központi egység: képzeljük el az emberi test működését. Egy okosrendszer hasonló módon végzi a dolgát. Ebben a szereposztásban pedig a központi egység az agy, ami irányítja a folyamatokat. A központi egység kapcsolódik az internethez, biztosítva a távoli elérést és így képes kapcsolatot teremteni a mobiltelefonunk és a vezérelni kívánt eszközök között.
  • Stabil internetkapcsolat: az egyik legfontosabb tényező és mindennek az alapja. Válasszunk megbízható szolgáltatót, a gyors internetelérés pedig azért is fontos, hogy távolról is irányítani tudjuk a rendszert.
  • Kompatibilitás: azoknál az okoseszközöknél, amelyek más gyártótól származnak (3rd party) különösen figyeljünk, hogy kompatibilisek legyenek meglévő okos rendszerünkkel, hogy csatlakoztatni és programozni tudjuk azokat.
  • Vezérlő modulok: ahhoz, hogy a feladatokat végre is tudja hajtani a rendszer, szükség van a plusz komponensekre. Ezalatt értendő például maga a termosztát vezérlő modul, a fűtés szelepmozgató motorok vagy a színes LED-hez való szín és fényerőszabályzó dimmerek.

Ha még mindig nem vagy elég biztos benne, hogyan alakítsd ki az okosotthont, vedd fel a kapcsolatot szakembereinkkel. Segítünk a teljes folyamat lebonyolításában.

Népszerű okos megoldások

Okos megoldások mindenki otthonában lehetnek. Szinte minden rendszer képes rá, hogy a lámpákat fel- és le kapcsolgassuk, elindítsuk a fűtést vagy mozgassuk a redőnyt. A többiért viszont a kreativitás, a telepítést végző csapat szakmai tudása és a rendszer programozhatósága a felelős. Ezért fontos, hogy az ötleteket a gyakorlatba is sikerüljön átültetni. Legyen szó új építésű vagy akár felújítandó ingatlanról, fel kell mérni az adott területben rejlő lehetőségeket. Egy szakértői csapat sokszor olyan koncepciókat is megvalósíthat, amelyek egy laikus számára fel sem merültek volna.

Azt viszont érdemes alaposan átgondolni, hogy milyen szintű okosotthont szeretnénk. Bizonyos rendszerekkel átfogó, komplex szabályozórendszert alkothatunk, amelyekkel minden eszközt egy okosrendszerhez illesztünk. Dönthetünk azonban úgy is, hogy egyes elemeket más alkalmazással vezérlünk. Idetartozhat például a lámpa, a fűtés és a klíma szabályozása. Akár egy alkalmazással és felhasználóval is nyomon követhetjük a különböző szolgáltatásokat.

Abban az esetben, ha elsősorban az otthon biztonságának megerősítésére keresel megoldást, építhetsz ki riasztó-, kamera– vagy beléptető rendszert egyaránt. A távfelügyelet pedig ingyenes applikációval és élő megfigyeléssel biztosítható. Az intelligens szerkezetek egyre inkább a napjaink szerves részévé válnak és érdemes igénybe venni őket értékeink megóvásának érdekében is.

Tekintsd meg a legmodernebb okosotthon megoldások palettáját!

Okosotthon kiépítése és telepítése

Az okosotthon kiépítésében és telepítésében szakembereink készségesen segítenek. Otthonosan mozgunk a vezetékes és vezeték nélküli technológiák világában. Segítünk az ingatlan intelligens rendszerének tervezésében, megvalósításában. Legyen szó teljes, komplex okosotthon megtervezéséről, de akár egyes területek “felokosításában” is szívesen segítünk.

Az igények felmérését követően ajánlatot teszünk a leginkább ideális okosotthon rendszer telepítéséhez. Riasztórendszer kiépítését, távfelügyelet létrehozását az okos kaputelefon telepítését egyaránt vállaljuk. Új okosotthon kialakításánál és komolyabb felújítások során érdemes a kezdetektől fogva együtt dolgozni szakértőinkkel, hogy az adott rendszer megfelelően integrálható legyen a különböző eszközökkel.

Legegyszerűbben telefonon és elektronikus formában léphetsz velünk kapcsolatba. Csak kattints az alábbi gombra és kérj árajánlatot!