Padlófűtés

Padlófűtés: fontos tudnivalók és gyakori tévhitek

A padlófűtéssel kapcsolatban több olyan tévhit is kering, amiket érdemes eloszlatni. Az új, innovatív eszközöknek köszönhetően pedig napjainkban jól vezérelhető, kényelmes és költséghatékony rendszereket alakíthatunk ki. Milyen előnyökkel jár és mik a legfontosabb tudnivalók, mielőtt elhatározzuk magunkat a padlófűtés mellett? Milyen lépéseket kell végrehajtani a hatékony működéshez? A legfontosabb kérdésekre kerestük a választ.

A padlófűtés előnyei

Nézzük, milyen előnyei lehetnek a padlófűtés kialakításának. Minden bizonnyal senki nem szeret sokat vacakolni a fűtési rendszer szabályozásával. Pláne nem annak tisztításával, karbantartásával. Jó hírünk van: padlófűtés során kevésbé kell emiatt aggódni. A pozitívumok közé tartozik, hogy a padlófűtés:

  • Energiatakarékos: a hagyományos fűtési módszerekkel ellentétben egy modern padlófűtési rendszerrel csökkenthetjük a kiadásainkat. Mivel alacsonyabb átlaghőmérséklettel is biztosítható ugyanaz a hőérzet, akár 10-20% energiamegtakarítást is elérhető. Így pedig nem kell annyi rezsit sem fizetnünk.
  • Kényelmes és esztétikus: nincs szem előtt, nem veszi el a helyet a szobában és hosszú távon szolgál minket. Nem jellemző a meghibásodás, főként a modern fűtési rendszerek esetében. Láthatatlansága miatt komfortos körülményeket teremt, nemcsak számunkra, hanem vendégeinknek is.
  • Korszerű és modern: igénybe vehető felújításhoz vagy korszerűsítéshez, új építésű lakásoknál egyaránt kitűnő választás. Nagyobb épületeknél szintén érdemes elgondolkodni a padlófűtésen.
  • Egyszerű, mégis többfunkciós: a padlófűtés rendszere önmagában könnyen kezelhető és ritkán kerül sor szerelésre.

A padlófűtés tehát több szempontból is jó választás. Amennyiben korszerűsítés, felújítás előtt állsz vagy bármilyen okból fűtési rendszer kialakításán töröd a fejed, érdemes számításba venni a kialakítását.

Típusok és modern rendszerek

Vizsgáljuk meg, hogyan is működik mindez a gyakorlatban. Megkülönböztetjük egymástól a hagyományos és az elektromos padlófűtést. Utóbbi használata egyre népszerűbb szerte a világon, így hazánkban is. Nem mindegy az sem, milyen burkolatot használunk. A hidegburkolat mellett felhasználható a járólap vagy a látszóbeton is. Bizonyos esetekben parketta alatt is lehet alkalmazni a padlófűtést, de ez esetben némi hatásfokromlással kell számolni. A fűtőszőnyeg és fűtőfilm alkalmazása szintén jó alternatívát jelent a hagyományos, vízcsöves padlófűtés helyett.

Az okosrendszereknek köszönhetően a padlófűtést akár távolról is szabályozhatjuk. Alacsonyabb üzemeltetési költségek és kreatív belsőépítészeti megoldások jellemzik azokat a lakásokat és tereket, ahol padlófűtés működik. A Smartbuildnél minden, a fűtési rendszerekkel kapcsolatos vezérlésben tudunk segíteni.

Az ár miatt sem kell aggódnod, ugyanis minden esetben felmérjük a terepet ajánlattétel előtt, gy semmi esetben nem fogunk plusz költséget felszámolni.

Gyakori tévhitek

A padlófűtéssel kapcsolatban sok fals információról is lehet hallani, olvasni. Ennek egyik oka talán, hogy sokszor összekeverik a régi típusú rendszereket az újabb, modern megoldásokkal. Nézzük, melyek a leginkább elterjedt, hamis nézetek:

  • Lebegő, felszálló és szennyező por: sok kritika éri a padlófűtést amiatt, hogy nem tesz jót az egészségnek. Főként allergia és asztma esetén. Ez azonban nem teljesen valós állítás. A padlófűtés egyfajta sugárzásos fűtési rendszer, vagyis nem a levegőben végzi a felmelegítést, hanem a szilárd felületeken keresztül. Ellentétben a radiátoros fűtéssel.
  • Drága és nehézkes a beépítése: habár a padlófűtés beépítése némileg körülményesebb, nem olyan bonyolult folyamat. És nem is neked kell majd elvégezni. Ami a költségeket illeti, hosszú távon kifizetődőbb, mint a hagyományos fűtési rendszerek alkalmazása, mivel más fűtési technikával működik.

Bizonyos nézetek tehát elterjedtek a padlófűtéssel kapcsolatban, azonban nincs mitől tartani. Amit esetleg hátrányként lehetne felróni, az a lassabb felfűtési idő. Amennyiben van olyan ismerős vagy rokon, aki ezt a technikát használja, nyugodtan kérdezzük meg a tapasztalatairól. Kollégáink pedig készséggel válaszolnak a felmerülő szakmai kérdésekre is.

Padlófűtés kialakításának lépései

A hagyományos padlófűtés működése során a következő történik:

A melegvíz a burkolat alatt a csővezeték rendszerbe kerül, így a padló képessé válik arra, hogy sugározza a hőt a szoba felé.

A telepítést érdemes szakértőkkel elvégeztetni, hogy a munka pontosan és hibák nélkül legyen elvégezve. Igényeinket pedig az előzetes tervezés teljes folyamatában jelezhetjük. Ha mégis úgy döntünk, magunk végezzük el a munkát vagy érdekelnek a részletek, a padlófűtés telepítésének lépései a következők:

  • Tervezés, számítások és előkészületek: megfelelő előzetes felmérés nélkül nem szabad elkezdeni a munkát. Ki kell deríteni, az adott körülmények között milyen lehetőségek adódnak. Mennyi a hőszükséglet és hogyan alakítható ki a padlófűtés.
  • Szerelés, szegélyszigetelés és polisztirol rendszerlemez fektetése: az osztó-gyűjtő rendszer szerelése és a vízáramlás szabályozása alapvető lépése a telepítésnek.
  • Csőfektetés: fontos, hogy a folyamat az előzetesen leírt osztástávolság és tervek alapján legyen elvégezve.
  • Ellenőrzés: nem múlhat el tisztességes munka anélkül, hogy ne ellenőriznénk le, jól működik-e az adott rendszer. A burkolást csak azután szabad elkezdeni, amikor megbizonyosodtunk róla, hogy minden rendben van.

A Smartbuildnél segítünk a padlófűtés vezérlésével kapcsolatos kérdések megválaszolásában.. Ajánlatot pedig csak előzetes felmérést követően teszünk, így nincsenek rejtett költségek szolgáltatásaink áraiban. Amennyiben érdekelnek az okosfűtési és egyéb okosotthon megoldások, azokról is találhatsz információt oldalunkon.

Vedd fel velünk a kapcsolatot és segítünk kiválasztani, illetve beszerezni a megfelelő termékeket az igényeidhez szabva. A tervezéstől a kivitelezésig kompletten segítünk!

Legegyszerűbben telefonon és elektronikus formában léphetsz velünk kapcsolatba. Csak kattints az alábbi gombra és kérj árajánlatot!