Világításvezérlés és okosvilágítás megoldások

Világításvezérlés: az okosvilágítás kialakításának lépései

A világításvezérlésnek manapság már egyre kevésbé kell a klasszikus villanykapcsolókról szólnia. A technológia fejlődésével a hagyományos szerelvények szerepét a átveszik az impulzus relék és különböző vezérlőelektronikák, vagy az eleve “okos fényforrások”. Az okos világításvezérlés célja legtöbbször a komfort és a vizuális élmények növelése. Gondoljunk csak bele, hazaérkezés esetén a naplementét követően a világításunk automatikusan a megfelelő színhőmérsékletű, a szemünket kímélő világítási képet állítja be és felkapcsolja a rejtett hangulatvilágításokat. Az okos világításvezérlés ezáltal az okosotthon rendszerünk leglátványosabb központi elemévé válik.

Tervezés az alapoktól

A világításvezérlés tervezését érdemes az alapoktól kezdeni: ugyanis nem mindegy, hogy egy kisebb felújítás során csak “felokosításban” gondolkozunk, vagy azt szeretnénk, ha a ház okosotthon rendszere vezérelné a teljes ház világítását.

Egy kisebb felújítás során a világítás okosításakor a legegyszerűbb megoldás, ha hagyományos izzóink okos LED fényforrásokra cseréljük ki. Ezáltal egy alkalmazásból vezérelhetővé válik az összes lámpánk és LED szalagunk, miközben a hagyományos kapcsolókkal is működőképesek maradnak.

Ha ennél többre vágyunk és komolyabb felújítást végzünk, vagy újépítésű ingatlanról beszélünk, érdemes inkább egy összetett okosotthon rendszert választani, ami képes a világítás vezérlésére is. Ehhez precíz tervezés és szakmai tapasztalat szükséges, de végül a pénzünkért az otthonunk többi okos funkciójával is sokkal könnyedebben kommunikáló rendszert kapunk. Összegezve nem csupán a lámpák pozícióinak és a szükséges fényerősség számításának szempontjából érdemes csapatunkhoz fordulni. Segítünk annak érdekében, hogy a rendszer az ügyfeleink igényeinek, életvitelének megfelelően működjön.

Az okosvilágítás használatának előnyei

Az okos világításról a legtöbbünknek a lámpák okostelefonról történő vezérlése, távoli fel és lekapcsolása jut eszébe. Azonban egy okosotthon képes lámpáinkat különböző előre beprogramozott automatizmusok és világítási képeknek megfelelően vezérelni. Beszéljünk akár a szemet kímélő éjszakai fényről (alacsony fényerő), a napi rutinunkhoz illeszkedő funkcióvilágításról, vagy relaxáló hangulatvilágításról.

Természetesen lehetőségünk van akár a fény színhőmérésékletének (meleg fehér, hideg fehér) szabályzására, a fényerősség pontos meghatározására, vagy bizonyos fényforrások esetében akár az RGB (piros, zöld, kék) színkeverésre, de a legnagyobb előny az automazimusokban keresendő.

Az összevont automatizáció ugyanis még okosabb dolgokra is képes: például a riasztó élesítésére a rendszer lekapcsolja az összes világítási kört.

A kényelem sem egy elhanyagolható szempont: a távoli és automatizált vezérlésnek köszönhetően nem marad több égve hagyott lámpa.

LED- és hagyományos izzók közötti különbségek

Amennyiben otthonunk hagyományos világítótesteit energiatakarékos LED izzókra cseréljük, máris tettünk egy lépést az okosvilágítás kialakítása felé. Adódhat azonban a kérdés, mi is a különbség pontosan a LED izzók és a hagyományos világítótestek között. Az egyik első tényező, ami miatt csábító a LED, az a sokkal nagyobb színválaszték. Kreatívak előnyben. Egy hagyományos izzónál ugyanis szinte egyáltalán nem lehet megkülönböztetni a színárnyalatokat. A LED előnyei közé tartozik továbbá, hogy egyből a megfelelő fényerőn világít, környezetbarát és energiatakarékos megoldás. Ráadásul hosszabb ideig is bírják, mint a hagyományos izzók.

Világításvezérlés fajtái

Az okosvilágításnak köszönhetően a hangulatodnak megfelelően módosíthatod akár a fényerőt és a világítás színét. A mozgásérzékelők segítségével automatikusan kapcsol fel a villany a szobába érkezéskor, vagy kapcsol le távozáskor, így nem marad többé égve felejtve egy lámpa sem.

Többféle rendszert és okosvilágítási megoldást is ki lehet alakítani. Ezek lehetnek a következők:

  • alap világításvezérlés
  • automatizált világításvezérlés
  • mozgásérzékelős vezérlés
  • fényerő-szabályozó kapcsolók
  • színhőmérséklet szabályozók és RGB fényforrások esetén a fény színét is beállíthatjuk

A lehetőségek száma szinte végtelen, megfelelő szakmai támogatás mellett az otthonunk világítása az igényeinknek megfelelően lehet akár az okosotthonunk központi része, vagy akár csak pár okos funkcióval ellátott rendszer is. Döntsünk bárhogy, a látvány és komfortérzet növelése biztosan nem marad el.

Világításvezérlés telepítése

A világításvezérlés kialakításában szakembereink készségesen segítenek. Az okosvilágítás telepítése során magát a világítótesteket és a vezérlést kell meghatározni. Egyes gyártók termékei kompatibilisek egymással, míg más gyártók termékei komplex rendszerben működnek. Ezáltal tehát világításvezérlés és világításvezérlés között is van különbség. Amennyiben tanácsra van szükséged az ideális okosvilágítás telepítéséhez, bátran keresd fel csapatunkat. Otthon vagyunk okosotthon megoldások tervezésében és megvalósításában. Legyen szó teljes, komplex okosotthon megtervezéséről, de akár egyes területek “felokosításában” is szívesen segítünk.

Az igények felmérését követően ajánlatot teszünk a leginkább ideális okosvilágítás kialakítására. Új okosotthon kialakításánál és komolyabb felújítások során érdemes a kezdetektől fogva együtt dolgozni szakértőinkkel. Az adott rendszer így megfelelően integrálható lesz a különböző eszközökkel.

Legegyszerűbben telefonon és elektronikus formában léphetsz velünk kapcsolatba. Csak kattints az alábbi gombra és kérj árajánlatot!