Z-Wave

A Z-Wave technológia 8 legfontosabb előnye

Az épületautomatizálás és okosotthon termékek között böngészve gyakran találkozhatsz a Z-Wave technológia logójával. De mi pontosan az a Z-Wave? Mire használják az okosotthon rendszerek? Melyek a Z-Wave technológia fő előnyei? Ha szeretnél választ kapni ezekre a kérdésekre, olvasd el cikkünket, amelyben összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat!

Mi az a Z-Wave?

Az Z-Wave egy, a Zensys Inc. vállalat által kifejlesztett rádiós hálózat, amelyet elsősorban okosotthon eszközök közötti kommunikációra használnak. Az alábbiakban összefoglaltuk a Z-Wave technológia legfontosabb tulajdonságait.

 • Más népszerű kommunikációs protokollok, mint például Zigbee, Wi-Fi és Bluetooth alternatívája.
 • A Z-Wave eszközök alacsony energiafogyasztásúak.
 • Hosszú akkumulátor-élettartamot biztosít.
 • A Z-Wave technológia Európában a 868 Mhz, Észak-Amerikában a 908 MHz és az ázsiai országokban a 865-926 Mhz frekvenciasávokat használja.
 • A Z-Wave eszközök titkosítják az adatokat a biztonsági réteg megteremtése érdekében.
 • A technológia egyik legfontosabb aspektusa a mesh hálózat. Ez redundanciát és nagyobb lefedettséget biztosít. A cikk későbbi pontján részletesen bemutatjuk.
 • A Z-Wave okos eszközök használatához hub szükséges.
 • Minden Z-Wave eszköz rendelkezik a Z-Wave Alliance igazolásával. A szervezet feladata az eltérő gyártók termékeinek sztenderdizálása. Ez segít abban, hogy a Z-Wave termékek kommunikálni tudjanak egymással.

A Z-Wave technológia 8 legfontosabb előnye

Okosotthon tervezésekor számos kommunikációs protokoll közül választhatsz, a leggyakoribb technológiák a WiFi, Bluetooth, Zigbee, Z-Wave, 433 MHz és az infra (IR). Bár a modern okosotthon hubok többsége képes eltérő rádiós hálózatokat kezelni, a rendszer tervezésekor fontos a különböző kommunikációs protokollok előnyeinek és hátrányainak mérlegelése. Az alábbiakban összegyűjtöttük a Z-Wave technológia legfontosabb előnyeit.

1. Interferencia elkerülése

Az interferencia akkor jelentkezik, ha koherens, azonban eltérő forrású hullámok találkoznak. Az állandó fáziskülönbséggel rendelkező hullámok interferálhatnak egymással, ez zavarhatja a rádiós hálózat megbízható és stabil működését. Interferenciához vezethet az, ha egy frekvenciasáv túlterhelt. A WiFi, Zigbee és Bluetooth technologiát használó okosotthon eszközök 2.4 GHz frekvencia sávokat használnak. A Z-Wave technológia Európában a 868 Mhz frekvenciasávon működik. Ez segíthet az interferencia elkerülése érdekében.

2. Működését nem határolják a falak

Okosotthon rendszered tervezésekor nehézségekbe ütköztél a falak vagy emeletek miatt? A Z-Wave technológia széles hullámhosszú rádiósugarai könnyedén képesek áthatolni vastagabb falakon is, de azért a vasbetonnal megyűlhet a baja. Ez kiemelten fontos lehet olyan épületek esetében, ahol a vastag falak ellenére fontos a vezeték nélküli kapcsolat megteremtése.

3. Kompatibilis számos okosotthon rendszerrel

A Z-Wave technológia széles körben elterjedt, és számos gyártó termékeivel kompatibilis. A Z-Wave Alliance weboldalán az alábbi olvasható:

„A Z-Wave több mint 700 vezető világmárka által gyártott 2400-nál is több terméket ölel fel. Ezen a termékek minőségét és kompatibilitását független teszt laboratóriumokban ellenőrizték. Kizárólag a szigorú elvárásoknak megfelelő Z-Wave termékek kapják meg a tanúsítványt.”

Olyan neves okosotthon rendszerekkel kompatibilis a Z-Wave technológia, mint:

 • Samsung SmartThings
 • Wink Hub 2
 • Piper
 • FIBARO

4. Biztonságos

A Z-Wave a konkurens Zigbee-vel megegyező módon az AES-128 szimmetrikus kulcsú titkosítást használja. A használt titkosítási technologiát az Amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (National Security Agency, NSA) is javasolja. A legújabb Z-Wave Alliance által hitelesített termék megfelelnek az S2 biztonsági előírásoknak. Így biztosak lehetünk abban, hogy okosotthon rendszerünk a legmodernebb cyber biztonsági normáknak megfelelő.

5. Mesh hálózat: redundancia és nagy lefedettség

A mesh hálózat (angolul mesh network) már egy ideje jelen van a hálózatépítésben. A magyarul háló topológia néven is ismert elv lényege, hogy a hálózati központ funkcióját több kisebb központ veszi át. Mit jelent ez a Z-Wave okos otthonok esetén?

 • A Z-Wave hub a központi a hálózati koordinátor.
 • Ehhez csatlakoznak router eszközök és végpontok is (angolul endpoint vagy end device).
 • A router eszközök képesek hálózati pontként üzemelni, tehát növelik a hálózat lefedettségét.
 • Fontos, hogy router device csak olyan eszköz lehet, amely folyton bekapcsolt állapottal és direkt áramellátással rendelkezik.
 • A mesh hálózat előnye a redundancia és nagy lefedettség.

6. Alacsony energiafogyasztás

A Z-Wave technológia által használt alacsonyabb frekvencia miatt az okosotthon eszközök energiaigénye szignifikánsan alacsonyabb, ezért kisebb akkumulátorral is gond nélkül üzemelnek. A kisebb alkatrészek miatt csekély méretű szenzorokra számíthatunk.

7. Komplex rendszerek létrehozását teszi lehetővé

A Z-Wave rendszerek elméletben akár 232 eszközt is képesek kezelni, de a a gyakorlatban ennél lényegesen kevesebb eszköz is okozhat problémát. Egy biztos: a technológia segítségével igényeidnek megfelelő, komplex és sok funkciót ellátó okosotthon rendszert alkothatsz.

8. Vezeték nélküli kommunikáció

Az épületautomatizálásra használt vezetékes rendszerek jellemzően megbízhatóbbak, mint a vezeték nélküli kommunikációra hagyatkozó okosotthon rendszerek. Azonban sok előnye lehet a vezeték nélküli megoldásoknak. A vezetékes kiépítés sokszor idő- és energiaigényes. A vezeték nélküli eszközök telepítése gyorsabb, könnyebb és olcsóbb. A végeredmény pedig gyakran esztétikusabb.

Vezeték nélküli Z-Wave eszközöknél lehet-e olyan, hogy a szomszédnál fog felkapcsolódni a lámpa?

Nem, mert az eszköz a központtal kommunikál, párosítani kell. Egy eszköz csak 1 központtal tud kommunikálni. Ha másik eszközhöz hozzáadod, onnantól kezdve az előző hubból törlődik.

Gyakori kérdések a Z-Wave technológia kapcsán

Milyen frekvencia sávszélességet használ a Z-Wave technológia?

A Z-Wave technológia az alábbi frekvenciasávokat használja:

 • Európában a 868 Mhz, 
 • Észak-Amerikában a 908 MHz és 
 • az ázsiai országokban a 865-926 Mhz.

Miért költségesek a Z-Wave eszközök?

A Z-Wave kommunikációs protokollt használó eszközök általában drágábbak, mint a konkurens Zigbee technológiára hagyatkozó berendezések. A magasabb ár elsődleges oka a Z-Wave Alliance tanúsítvány megszerzésének költsége.

Mi az a Z-Wave kapcsoló?

A Z-Wave kapcsoló olyan okoseszköz, amely csatlakoztatható az okosotthon rendszerhez. Amellett, hogy a kapcsoló funkciókat ellátja egy router eszköz, így képes a mesh hálózat lefedettségének növelésére.

Mi az a Z-Wave központ (Z-Wave hub)?

A Z-Wave központ (angolul Z-Wave hub) egy olyan egység, mely a többi okoseszköz működését összehangolja, az automatizációs folyamatokat vezényli és lehetővé teszi a felhasználó kapcsolódását.

Felkeltette érdeklődésed az okosotthon rendszer kialakítása? Kérj árajánlatot!

Legegyszerűbben telefonon és elektronikus formában léphetsz velünk kapcsolatba. Csak kattints az alábbi gombra és kérj árajánlatot!