Zipato okosotthon

Zipato okosotthon-rendszer

Napjainkban egyre több eszközünk okos, folyamatosan jönnek az újabb és újabb újítások, és ez a háztartásunkban sincs másképp. Ahhoz viszont, hogy mindent egy pontból irányítani tudjunk, szükségünk van olyan rendszerre, ami ezt lehetővé teszi. Ebben a bejegyzésben a Zipato okosotthont vesszük górcső alá.

Mi az az okosotthon? Okosotthon alatt olyan komplex rendszert értünk, amellyel a háztartás legtöbb eleme automatizált és távolról vezérelhető. Egy megfelelően telepített okosotthon-rendszer szinte láthatatlanul segíti mindennapi életünket.

Mi az a Zipato okosotthon, és miért jó?

Ahhoz, hogy komplex okosotthon-rendszert képezzünk, nem elegendő, ha beszerzünk egy-egy intelligens eszközt. Ezáltal ugyanis ún. sziget üzemű egységek jönnek létre. A Zipato egyike a legjobb okosotthon-rendszereknek. Képes rá, hogy az egész otthont egy kalap alá vegye. Automatizálható általa az összes eszközünk: nem kell aggódnunk többé az otthonunk hőmérséklete vagy biztonsága végett. Probléma esetén pedig értesíteni fog minket. Mindez azonban csak néhány a sok funkció közül. Nézzük a legfontosabbakat.

A Zipato okosotthon legfontosabb funkciói

A Zipato rendszerével az egész otthon működését kontroll alatt tarthatjuk, akár távolról is. Az egyszerű automatizáció mellett fejlett biztonsági funkciókkal is bír, így a nap 24 órájában megfigyelés alatt tarthatjuk otthonunkat. Mindemellett energiahatékony és komfortos megoldást kínál. Néhány funkció, ami miatt érdemes a Zipato okosotthon-rendszert választani:

 • Kamerás megfigyelés: nem kell aggódnod, ha üresen hagytad a házat, hiszen valós időben ellenőrizheted, mi történik éppen.
 • 0-24-es riasztás: a Zipato szerverei folyamatosan figyelik a hálózatot és azonnal figyelmeztetnek, ha bármiféle probléma merül fel a házban. Legyen szó betörésről vagy tűzesetről.
 • Biztonsági és egészségügyi szempontok: vigyáznál idősebb rokonaidra vagy épp fiatalkorú gyermekeid maradnak otthon egyedül? A Zipato rendszerével értesülünk róla, ha bármilyen incidens történik, és így gyorsan reagálhatunk.
 • Energiahatékonyság: a Zipato segítségével pontosan láthatod az energiafogyasztás szintjét és kontrollálhatod azt.

A Zipato vezérlése és irányítása

 • Távoli vezérlés: legyen szó okostelefonról, tabletről, laptopról vagy PC-ről, irányítás alatt tarthatod az otthon működését, legyél bárhol a világban. A Zipato online felületének segítségével egy új módon csatlakozhatunk az okosotthonhoz. Így akár a számítógépen keresztül, élőben nézhetjük meg, mi történik éppen az otthonunkban. Figyelmeztetéseket is beállíthatunk, hogy bármilyen problémáról azonnal értesüljünk. A Zipato alkalmazással pedig okostelefonon vagy tableten keresztül is vezérelhető a háztartás.
 • Automatizáció: a Zipato Rule Creator által egyszerűen automatizálható és testreszabható az okosotthon. Az alkalmazáson keresztül könnyen beállíthatjuk a különböző szcenáriókat és ütemezéseket. Így nemcsak távolról lesz vezérelhető a háztartás, hanem minden pontosan úgy fog működni, ahogyan előre beprogramoztuk. A Zipato Rule Creator elérhető Mac, Windows és Linux alapú operációs rendszereken is. Nem kell megijedni a programozás szótól sem, nincs szükség mély informatikai tudásra a konfigurációhoz.

Integráció

A Zipato több okosotthon-rendszer eszközeivel is összekapcsolható, továbbá jól integrálható a sziget üzemű okoseszközökkel, így nem szükséges mindenhez külön alkalmazást telepíteni. A Zipato a jelenleg legnépszerűbb gyártókat és protokollokat támogatja, úgymint: ZigBee , Z-Wave, KNX, Modbus, Nest, Nexa, Philips Hue, Paradox, Somfy, Sonos.

Zipato Smart Home

Felhasználókezelés

A Zipato okosotthon-rendszer tehát több ökoszisztémával is integrálható. Az alkalmazásán keresztül egyszerűen hozzáadhatjuk családtagjainkat, ismerőseinket az okosotthonhoz. Regisztráljunk bármennyi felhasználói fiókot a Zipato weboldalán, majd adjuk hozzá a rendszerünkhöz.

A Zipato előnyei és hátrányai

A rendszer előnyei:

 • Könnyen kiépíthető, mivel a vezeték nélküli rendszernek köszönhetően nincs szükség utólagos villanyszerelésre.
 • A fejlesztők nem tétlenkednek: folyamatosan bővül az integrálható okoseszközök száma.
 • Igazán felhasználóbarát: laikusként is könnyen megtanulható konfigurációs lehetőségeket biztosít.
 • Tökéletes hangvezérlés és integráció: a Google Hangasszisztenssel és az Amazon Alexával tökéletesen kompatibilis, a tapasztalatok alapján pedig hibátlanul működik.

A rendszer hátrányai:

 • Nem kompatibilis az Apple HomeKit rendszerrel.
 • Annyira stabil mint más rendszerek Z-wave kommunikációja, ellenben a vezetékes rendszerek stabilabbak.
 • A Z-wave protokoll nem annyira megbízható, mert a legtöbb gyártó eszközénél tapasztalható egy minimális késés (delay) az eszközök közötti kommunikációban. Ez a hétköznapi használat során például úgy nyilvánul meg, hogy nem egyszerre kapcsolnak le a lámpák, ugyanis valamilyen interferencia lép fel.

Kinek ajánlott?

Azoknak, akik szeretnének egy átfogó, komplex okosrendszert az otthonukba. Új építésű ingatlanok esetén pedig egyre népszerűbb a Zipato alapú szisztéma telepítése.

Zipato okosotthon tervezése

Az okosotthon tervezése alaposságot igényel. A legjobb okosotthon-rendszerekről szóló cikkünk segít eligazodni a különböző rendszerek között.

Ha érdekel egy igazán 21. századi megoldás és az egyeztetések, az előzetes felmérés, illetve szakmai tapasztalatunk alapján ezt találjuk a leginkább ideális megoldásnak számodra, segítünk megtervezni és kivitelezni a Zipato alapú okosotthon-rendszered!

Legegyszerűbben telefonon és elektronikus formában léphetsz velünk kapcsolatba. Csak kattints az alábbi gombra és kérj árajánlatot!