Okos otthon házilag

Okosotthon házilag: népszerű megoldások és tudnivalók

Napjainkban egyre több otthonban találkozni okos elektronikai eszközökkel és háztartási gépekkel. Okos a tévé, a mosógép, a mérleg, a robotporszívó vagy épp a bojler. Képzeljünk el egy olyan intelligens rendszert, ami mindezt összefogja, és a teljes otthonunkat vezérelhetővé teszi. Az automatizációnak köszönhetően pedig még manuális irányításra sincs feltétlenül szükség, egy okosotthonban minden önállóan fog működni. Az automatizmusok beállítása és összehangolása pedig akár házilag is kialakítható, a saját igényeinkre szabva.

Mi az az okosotthon? Okosotthon alatt olyan komplex rendszert értünk, amellyel a háztartás legtöbb eleme automatizált és távolról vezérelhető. Egy megfelelően telepített okosotthon-rendszer szinte láthatatlanul segíti mindennapi életünket.

Okosotthon ötletek

Egy okosotthon kialakítása mellett leginkább a kényelmünket és az életminőségünket pozitív irányba befolyásoló tényezők szólnak. Mielőtt azonban minden tapasztalat nélkül okosotthon kialakításába vágnánk a fejszénket, érdemes tisztában lenni az alapokkal, ismerni a gyártókat, az egyes eszközöket és lehetőségeket. Léteznek olyan hatékony rendszerek, amelyek Magyarországon egyelőre kevésbé elterjedtek. Idetartozik a KNX, a Control4 vagy az RTI is. Ezek olyan épületautomatizálási rendszerek, amelyek segítségével kontroll alatt tartható az egész háztartás.

IoT okoseszközök

Manapság számos kis és nagy háztartási készülék és gép érhető el okos kivitelben. Ezek úgynevezett IoT (Internet of Things) eszközök, amelyek az otthoni wifi hálózaton keresztül egyszerűen párosíthatóak az adott gyártói applikációval. Erre azért van szükség, hogy a lehető legtöbb okos funkciót ki tudjuk használni, illetve esetleges firmware frissítéseket el tudjunk végezni. Ezzel a módszerrel azonban szinte minden márkához és eszközhöz külön applikációt kell használni, ezáltal egyfajta szigetüzem jön létre.

Manapság már beszerezhető például okos wifis mosógép, ahol külön alkalmazáson keresztül nyomon követhetjük, mikor jár le a mosás. De automatizációval előre meghatározott időpontban is elindíthatjuk a mosógépet. Ha nem vagyunk otthon a vízérzékelők figyelik, hogy nincs-e probléma, és szükség esetén gondoskodnak a víz elzárásáról.

DIY okosotthon, avagy gondolkozz komplex rendszerben

IoT eszközök beszerzésével tehát elérjük, hogy a különböző gépek wifin vagy más protokollokon keresztül képesek egymással kommunikálni. De ha nem időben gondolkodunk rendszerben, akkor könnyen eljuthatunk oda, hogy minden gyártóhoz egy külön alkalmazást rendelünk, ami egyre bonyolultabbá teszi az egyes eszközök kezelhetőségét és ellehetetleníti az automatizációt.

Ellentétben a “kész” rendszerekkel vagy DIY megoldásokkal az egész háztartást összeköthetjük egy rendszer égisze alatt. Az okosotthon megalkotása során elindulhatunk nagy gyártók szisztémái mentén (például Chameleon Smart Home, Zipato vagy Loxone), de nyílt forráskódú rendszerek mellett is dönthetünk.

Az otthonok automatizálására egyszerű “barkácskörülmények” között is lehetőség van, így egyre többen használnak Raspberry Pi-t például FHEM, Domoticz vagy Node RED szoftverrel, amihez külön szerzik be az egyes érzékelőket, reléket és a különböző bővítő modulokat, a kontrollálni kívánt eszközöket, a vezérlő szoftvert, illetve a helyi vagy távoli vezérlőegységet. A beszerzés után ezeket manuálisan kell egy rendszerbe kötni és beprogramozni az automatizációkat.

Okosotthon házilag

Az okosotthon kiépítése során az első és legfontosabb kérdés, hogy a különböző protokollon kommunikáló eszközöket hogyan fogjuk össze és vezéreljük. Ehhez meg kell vizsgálni, hogy az okoseszközök milyen kompatibilitással rendelkeznek.

A nyílt forráskódú, otthonautomatizálási platform, az OpenHab segítségével számos eszközt és rendszert integrálhatunk. Ezáltal létrejön az egységes felhasználói felület, viszont mindez időigényes folyamat, amely komoly precizitást és hozzáértést igényel. A lépéseket akár az interneten keresztül is nyomon követhetjük, YouTube videók által is megtanulható, konfigurálható.

A Home Assistant nyílt forráskódú (open-source) szoftver szintén népszerű Magyarországon, ami a vezérlés mellett az adatvédelmet is előtérbe helyezi. Sok angol és több magyar nyelvű fórumon tájékozódhatunk, kérdezhetünk másoktól, amire általában szükség is van, mert könnyű elakadni a beállítási lehetőségek rengetegében.

Az okosotthon házilag való telepítése ugyanakkor kockázatokkal is jár. Amennyiben problémák lépnek fel, megfelelő szaktudás nélkül nehezebb helyrehozni azokat, például szoftverfrissítések esetén vagy az eszközök meghibásodásánál. Gondoljunk csak bele, hogy egy rendszerhibánál működésképtelenné válik az otthonunk. Ha csak a világításvezérlés nem működik a probléma orvoslásáig, talán nem okoz életbevágó problémát, de a fűtésvezérlés egy hideg téli estén már annál inkább.

Okos otthon DIY

Ha magunk szeretnénk összeállítani az okosotthon rendszerünk, nem árt ha tudunk forrasztani, alap szinten értünk az elektronikához és áramkörökhöz, tudunk programozni, és heti rendszerességgel rá tudjuk szánni az időt az okosotthonunk tökéletesítésére. Megfelelő tudás, idő és motiváció nélkül sajnos a legtöbb DIY projekt nem lesz hosszú távon életképes.

Óva intünk mindenkit attól, hogy alapos villanyszerelési ismeretek nélkül fogjon otthona okosításába. Gondoljunk csak bele milyen tűzveszéllyel jár, ha nem vesszük figyelembe vezetékek, áramköri elemek terhelhetőségét vagy figyelmen kívül hagyunk érintésvédelmi szabályokat. Ezzel nem csak saját magunk, de családunk, otthonunk biztonságát is kockára tehetjük.

Az eszközismeret mellett a beszerzés és a szavatosság/jótállás is kritikus pontja a folyamatnak. Könnyen abba a hibába eshetünk, hogy különböző webáruházakból (pláne ebay-ről, aliexpress-ről, banggood-ról) ismeretlen, kétes megbízhatóságú termékeket vásárolhatunk. A nem megfelelő elektronikai eszközök tűzveszélyesek lehetnek! Fontos tudni, hogy a megbízható márkák termékei CE jelzéssel vannak ellátva.

“​​A CE-jelölés igazolja, hogy a forgalmazott terméket a gyártó megvizsgálta, és az megfelel az uniós szintű biztonsági, egészségügyi és környezetvédelmi előírásoknak. Függetlenül attól, hogy a világ mely részén állították elő, a szabályozás hatálya alá tartozó termékeket csak CE-jelöléssel lehet az EU belső piacán forgalomba hozni.”

Kellő tudással és motivációval tehát magunk is össze tudjuk állítani a saját okosotthon rendszerünk, azonban döntő többségben célszerű szakértői segítséget kérni vagy egy jól bejáratott, “kész” okosotthon-rendszert telepíteni.

Fontos szempont lehet az is, hogy ha egy saját készítésű, egyedi, ugyanakkor általában nem dokumentált okosotthon-rendszer működtet egy ingatlant, akkor az értékét sokkal kevésbé emeli, mint egy ismert integrátor által szerelt nagy gyártó terméke.

Okosotthon szakszerű telepítése

Az okosotthon szakszerű telepítésének számos előnye felsorolható. Amennyiben pedig a legjobb rendszerek közül választunk, biztos végeredményt kapunk:

  • A kisebb-nagyobb problémák és karbantartás esetén van kiindulópont, szakértői csapat a háttérben, akik tudnak segíteni a hibák elhárításában.
  • Nem beszélve a megspórolt időről és arról, hogy semmi fejlesztői tudás nem lesz szükséges a kivitelezéshez.
  • Ár-érték arányban is biztosan jól jövünk ki, ha egy jól működő, komplex rendszert telepítünk.
  • Biztonsági szempontból is rendkívül fontos a szakszerűség, az érintésvédelmi szabályok alkalmazása és az előírások biztos ismerete miatt.
  • Ha házilag alakítjuk ki az okosotthont, nincs minőségbiztosítás sem.

Amennyiben jobban megismernéd a lehetőségeket, olvasd el a legjobb okosotthon-rendszerekről szóló bejegyzésünket.

Szakértőink segítségével pedig felmérheted, melyik okosotthon az ideális számodra. Böngészd át a legmodernebb okosotthon megoldások palettáját!

Legegyszerűbben telefonon és elektronikus formában léphetsz velünk kapcsolatba. Csak kattints az alábbi gombra és kérj árajánlatot!